RMDSZ: Kovács és Magyari a külföldi listavezetők

Az RMDSZ kedden iktatta a külföldi választókerületben induló jelöltjeinek névjegyzékét a központi választási bizottságnál. Kovács Péter és Magyari Tivadar a listavezető.

Az RMDSZ keddi hírlevele szerint a szövetség Kovács Péter ügyvezető elnököt és Laczikó Enikőt, az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának államtitkárát indítja a külföldi szenátori listán, a képviselőjelöltek névsorát pedig Magyari Tivadar oktatásért felelős ügyvezető alelnök és Kinizsi Zoltán, az RMDSZ kolozsvári szervezetének alelnöke vezeti.

Az RMDSZ választási kampányát koordináló ügyvezető elnök megerősítette: a magyar érdekképviselet minden választókerületben teljes listával indul a parlamenti választásokon, és külön figyelmet fordít a kényszerűségből külföldre költözött magyarok megszólítására. „Olyan Erdélyt akarunk építeni, ahol jó élni, ahol biztonságban tudjuk családjainkat, ahol nincsenek veszélyben jogaink és javaink, ahová a jobb megélhetésért külföldre települtek is visszatérhetnek és megtalálhatják számításaikat” – idézte Kovács Pátert az RMDSZ hírlevele.

Az MTI emlékeztet: a december 11-i parlamenti választásokon először voksolhatnak levélben is a külföldön élő román állampolgárok. Az ideiglenes vagy állandó külföldi lakhellyel rendelkező román állampolgárok négy képviselőt és két szenátort választanak a bukaresti törvényhozásba. A külföldi jelöltlisták korábbi iktatására azért van szükség, hogy időt biztosítsanak a levélben való szavazásra.

Románia idén visszatér a szavazatarányos, megyei pártlistás választási rendszerhez, amelyben azok a töredékszavazatok sem vesznek el, amelyek nem gyümölcsöznek helyben mandátumot. A külföldi választókerületben egyébként volt már képviselője az RMDSZ-nek a 2008–2012-es parlamenti ciklusban a tavaly elhunyt Kötő József színháztörténész, oktatáspolitikus személyében. Az RMDSZ többi jelöltlistáját várhatóan két hét múlva adja le.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »