Rióban már a Himnusz új változata csendülhet fel

Ha a riói olimpián egy magyar sportoló aranyérmet szerez, akkor már az új, a NOB szabályainak megfelelően elkészített Himnuszt játsszák majd el számára a dobogón.

 

Rio de Janeiróban csendülhet fel először ötkarikás játékokon a Himnusz „új” változata, amelyet a MÁV Szimfonikus Zenekar a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) megkeresésére készített el.

 

Rióban lesz hallható először az új változat

 

A MOB még 2013 nyarán a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szabályainak megfelelően készíttette el a Himnusznak azt a 90 másodperces zenekari változatát, melyet az olimpiai játékokon és az olimpiai eseményeken fognak játszani. A magyarok a 2014-es szocsi téli olimpián nem nyertek aranyérmet, így nagy valószínűséggel először Rióban lesz hallható az Erkel Ferenc Társaság által hitelesített zenemű.

 

„A nemzetközi standard elvárásainak megfelelően ez egy énekszólam nélküli zenekari előadás másfél percben, a közösségi éneklésre is alkalmas B-dúr hangnemben. Különlegessége továbbá a zeneszerző által a kotta külön sorában jelzett, ám korábbi hangzó anyagokban még sosem hallott »Harangs(z)ó«, ami egyértelmű utalás az idén éppen 560 esztendeje történt fényes nándorfehérvári diadalra, amellyel egyidejűleg III. Callixtus pápa Európa-szerte elrendelte a déli harangszót”

 

áll az Erkel Ferenc Társaság közleményében, amelyet a MOB idézett a honlapján.

 

A Himnuszt ide kattintva lehet meghallgatni:

 

http://www.mob.hu/images/MOB/MagyarHimnuszBdurNOBLausanne48MHz%20.wav

 

Forrás: mob.hu/mandiner.hu

Nyitókép: mob.hu


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »