Rio: tíz úszószámban véres a harc

A hétvégén zárult úszó országos bajnokság után tíz olyan olimpiai versenyszám van, ahol a kvalifikációs időszakból hátra lévő bő két hónapban éles küzdelem várható a riói repülőjegyért. A nőknél Hosszú Katinkán még annál is több múlik, mint amennyi most látszik. Hargitay Andrással hamarosan beszélnie kell, az új kapitánynak ugyanis több, a bajai Iron Lady felségterületéhez tartozó számban is komoly döntést kell hoznia.

Hazai úszás, és végre tényleg úszás: több olyan versenyszám is volt a múlt heti, 118. győri országos bajnokságon, ahol komoly teljesítményekkel hívták fel magukra az új szövetségi kapitány, Hargitay András figyelmét a sportolók. A nyári olimpia szempontjából még nyitott számokban újabb „A” szintes időket értek el többen is, így a korábbi olimpiai bajnok sportvezető újabb versenyeztetésre kényszerülhet többek esetében. Hosszú Katinkának is fel kellene vennie a telefont határidő előtt, ha néhány számban nem akar elindulni. Ismert: a riói olimpián egy-egy úszószámba két versenyző nevezhető országonként.

Férfiak

Az 1500 méter gyors a kisebbik Gyurta, Gergely felségterülete – az olimpián akár döntőbe is kerülhet, hatodik a világranglistán –, azonban a brazíliai repülőjegyben méltán reménykedő Bernek Péter mellett az ob-n szintet úszott a mindössze 19 éves Rasovszky Kristóf is. Ha Hargitay András úgy dönt, akár őt is megversenyeztetheti a második indulási jogért.

200 méter háton szintén van egy hazai szinten kiemelkedő versenyzőnk, őt Balog Gábornak hívják. „A” szintet úszott azonban Földházi Dávid és Zámbó Balázs is, a kettejük közti időkülönbség ráadásul mindössze 5 századmásodperc. Itt vagy egy határozott döntést kell hozni, vagy további versenyeztetésre van szükség a két úszó – esetleg Balog Gábor – részvételével, esetleg a két fiatalt nevezni a májusi londoni Eb-re.

A férfiak 200 méteres pillangószáma szintén egy hármas verseny: noha a múlt hét óta 100-szoros magyar bajnok Cseh László a világranglista 3. legjobb idejével lett ob-aranyérmes, az ezüstérmes Kenderesi Tamással szemben még nem mondott le az olimpiai részvételről a nála egy kerek másodperccel még mindig lassabb Biczó Bence, aki így valószínűleg a néhány hét múlva esedékes londoni Eb-ben bízik. Bízhat benne, ha Hargitay megadja neki a lehetőséget.

Szó szerint torzsalkodás várható viszont 400 vegyesen, amit „alig” tompít az, hogy Cseh László kivonult ebből a számára fárasztó versenyszámból. A szám vb-ezüstérmese, az ob-n hátsérülés miatt nem induló Verrasztó Dávid mellett ugyanis Grátz Benjáminé a második legjobb kvótás időeredmény, ráadásul az ob-n már nem is először teljesített szinten felül. Ugyanakkor a hosszabb távokon erős Gyurta Gergely „mellékesen” a világranglista 9. legjobb idejét repesztette az országos bajnokságon – ebben nagy szerepe volt a Győrben szinte végig vezető, ifi olimpiai bajnok Grátznak. Tehát ha Verrasztó egészséges, 400 vegyesen még lesznek „történések”.

Nők

Esetükben természetesen bonyolultabb a képlet. Természetesen a tolongós számok mindegyikében érintett Hosszú Katinka, hiszen a már „csak” olimpiai elsőséggel nem rendelkező 26 éves bajai úszónő jó eséllyel abban a számban indul el a nyári játékokon, amelyikben szeretne – azok közül, amelyekben indulási jogot szerzett. Megtehetné, hogy akár 8 versenyszámban is rajthoz áll, de korábban több nyilatkozatban is tett rá utalást, hogy a Rio előtti időszak időeredményei döntik majd el, mely számokat adja fel nagy álma megvalósulásáért.

A 400 méteres gyorsúszás például „bedobott” szám lehet. Ennek leginkább az ob-t nyerő, 23 évesen már a 3. olimpiájára készülő Kapás Boglárka örülhet majd, nem különben pedig a kőbányai Késely Ajna, aki a tavalyi ifiolimpián 4 számban nyert aranyat, és szinte meredeken felfelé ívelő pályát mutatnak az időeredményei – és még mindig csak 14 éves. Hogy tovább bonyolódjon a képlet, Az ob-n Késelyt még megelőzte egy bizonyos Novoszáth Melinda is, de ő még nem teljesített olimpiai szintet – Hargitay András döntése lesz, hogy lesz-e még egy esélye a londoni versenyen.

800 méter gyorson érdekes módon nem Hosszú az első számú úszónk, de ha akar, valószínűleg ő tempózhat majd az olimpián ebben a számban. Kapás Boglárka, aki az ob-n négy gyorsúszóaranyat szerzett, Hosszúnál most már egy ideje jobbat tud ezen a távon. Rajtuk kívül viszont bejött a képbe az ob-n Risztov Éva és Juhász Adél is, Risztov étvágyát ismerve pedig lehet, hogy – amennyiben Hosszú ezt a mellékszámát is bedobja – rajtkőre akar állni. Ez azon is múlik, hogy hogyan tudja hozzáilleszteni fő számához, a 10 kilométeres nyílt vízi számhoz, aminek ő olimpiai bajnoki címvédője. A kiskunhalasi Juhásznak tehát akkor nyílik esélye, ha két világsztárunk nem óhajt vízbe ugrani 800-on.

200 méter pillangón szintén négy kvótaidős aspiránsunk van: Hosszú Katinka mellett az olimpiai indulásra a legnagyobb esélye a most 3 ob-aranyat szerzett Jakabos Zsuzsannának van, de a 19 éves pillangóspecialista Szilágyi Liliánának – Gyarmati Dezső néhai olimpiai bajnok pólós unokájának – az Eb-n kijöhet a lépés, ha Hargitay András döntéséből elindulhat. És akkor még ott van Kapás Boglárka is, akinek szintén nem véletlenül van riói szintje.

Négyes versenyfutás van még a 200-as vegyesszámban is, amelyben minden valamire való „jósda” és elemző aranyérmet vár az olimpián Hosszú Katinkától – bár egy múlt heti arizonai versenyen négyen is megelőzték… A legjobb nevezési idő természetesen az övé, de Jakabos Zsuzsannának, Verrasztó Evelynnek és Sebestyén Dalmának is megvan a joga ahhoz, hogy a játékokon elinduljon. Az ob-n közülük csak a Győrben edző Jakabos indult el, teljesen izgalommentes futamban győzött a döntőben.

Katinka kedvenc számában, a 400 méter vegyesen is csak a második repülőjegy van áruban, ezért pedig a magyar bajnoki címvédő Jakabos, a rajthoz nem állt Verrasztó, valamint Kapás és az őt megelőző György Réka küzd. Sok múlhat azon, hogy Verrasztó Evelyn mire megy Jakabossal a vegyesszámokban – Hargitayn áll, hogy van-e még értelme a spekulációnak az Eb előtt néhány héttel.

Még annál is több múlik az Iron Ladyn

Hogy Hosszú Katinka végül melyik számokat választja, egyelőre nem tudni. Arizonában – a mesai tesztversenyen – a múlt héten számhalmozóként csak a 400 méter vegyes után állt a dobogó tetején, de még 100 háton is jobb volt a mezőnyben, mint a rövidebbik vegyesen. Amiben biztosak lehetünk, hogy – ha a szövetség is úgy akarja – Katinka a két vegyesúszószám, illetve mellé még 100 háton és/vagy 200 méter pillangón s talán 400 gyorson indulhat el – valamint ha az Eb-n beszáll a 4×200-as gyorsváltóba, és szintet úszunk, akkor abban –, de biztosan segítené a szövetség és a versenytársak választását, ha döntéséről mihamarabb tájékoztatást adna. Ehhez viszont hamarosan (a szövetség szerint, mint arról a Magyar Lelátó Facebook-oldalán olvasni, pontosan a mai napig) beszélnie kell majd Hargitay Andrással. Egyelőre – és ezt nem hányhatja senki a szemére – Katinka kizárólag az úszással foglalkozik. Májusban lesz az Eb, ezen számonként négy magyar indulhat el (ami segítheti Hargitay döntését), az ötkarikás nevezéseket július elejéig kell leadni.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »