Rio 2016 – Imre Géza ezüstérmes párbajtőrben

Rio 2016 – Imre Géza ezüstérmes párbajtőrben

Drámai végjátékban ezüstérmet nyert a párbajtőröző Imre Géza a riói olimpián: a döntőben négytusos előnyről 15–14-re kikapott a dél-koreai Park Szang Joungtól.

A 2015-ös év világbajnoka a kolumbiai John Rodriguez és Boczkó Gábor 15–8-as, a kétszeres vb-aranyérmes észt Nikolai Novosjolov 15–9-es, valamint a világranglista-vezető francia Gauthier Grumier 15–13-as legyőzésével jutott el a döntőig, ahol a nála 21 évvel fiatalabb Park Szang Jounggal vívott.

A kedd esti finálé (romániai idő szerint 23 óra 45 perckor kezdődött) résztvevői a Csillagok háborúja zenéjére vonultak be mintegy négyezer néző előtt a 3-as Karióka Aréna központi pástjához. Imre két szép tussal indította az asszót, majd Park jó ütemű lerohanó támadása után három együttes találat következett. A dél-koreai ezt követően akkor szúrta meg a magyart, amikor éppen elhangzott az „állj” vezényszó, de még érvényes volt a tus. Megint Imre akciózott pontosan, a szünet pedig az ő 8–6-os vezetésénél következett.

A második három percben Park 9–9-nél egyenlített, de a magyar párbajtőrözőt ekkor még nem lehetett megingatni, látványos találatokkal 13–9-re meglépett. Ellenfelét hason, majd vállon szúrta, utána leguggolva ért el találatot. Parknak is bejött egy akciója, de aztán megint Imre volt gyorsabb és pontosabb. 14–10-nél már egészen közel volt a győzelem, a magyar vívó is így gondolhatta, mert aktívan be akarta fejezni az asszót.

Csakhogy mindig a dél-koreai találatát jelző zöld lámpa gyulladt fel, s csakhamar 14–14 állt az eredményjelzőn. Egy tus döntött, és Park ekkor már eksztázisban vívott, a 1 5. találatot is ő adta, Imre pedig – az érte szurkolókkal együtt – nem tudta elhinni, hogy ez megtörténhetett.

„Volt nálam egy kis blokk” – nyilatkozott Imre Géza a végjátékról. – „Nagyon azt akartam csinálni, amit addig, aztán megpróbáltam mást is, hátha egy kicsit megzavarom vele, abból lett a 14. találat, de utána nem sikerült többször megcsinálnom. Jól váltott be, s a végén még szerencsém sem volt, mert elszúrtam a karja alatt valahol.”

„Nyolc és fél percig én voltam az olimpiai bajnok…” – tette hozzá kesernyés mosollyal.

Imre Géza előzőleg az atlantai olimpián tudott egyéniben dobogóra állni, 20 éve harmadik lett. Közben csapatban ezüstöt nyert 2004-ben, Athénban.

Rióban ő szerezte a magyar küldöttség negyedik érmét. Előzőleg az ugyancsak párbajtőröző Szász Emese nyert, illetve győzött 400 méteres vegyes úszásban, majd pedig 100 méter háton Hosszú Katinka.

MTI


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »