Rio 2016 – Gyurta címvédőként 17. lett 200 méter mellen

A címvédő Gyurta Dániel a 17. időt érte el a 200 méter mell keddi előfutamában a riói olimpián, így nem jutott be az elődöntőbe.

A szám háromszoros világbajnokaként az UTE 27 éves úszója 2:11.28 perces idejével két századdal szorult ki a legjobb 16 közül.

“Nem volt jó, főleg a második száz méter. Az edzések egész évben jól mentek, de a versenyeken ez sehol nem jött ki. Ilyen a sport, ilyenkor kell erőt meríteni Hosszú Katinkából, vagy Cseh Lászlóból, akik voltak olyan hasonló helyzetben, mint én most. Tovább kell menni az úton, én mindig abban hiszek, hogy az elvégzett munka előbb-utóbb ki fog jönni. Úgy látszik, ez most nem az az év” – értékelt Gyurta.

A szám másik magyar indulója, Horváth Dávid, aki ebben a számban 2013-ban ezüstérmes lett a junior világbajnokságon, 2:13.24 perces időt úszott, ezzel 30.-ként végzett.

“Jó érzés volt ennyi ember előtt úszni, nagyon feldobott. Volt nekem ez a jövök, nem jövök dolog, ami fejben picit összezavart, ráadásul egy hét edzés is kimaradt emiatt.

Ahhoz képest nagyon örülök, hogy ennyit sikerült úszni, nem gondoltam volna” – mondta a Kőbánya SC 20 éves versenyzője, akinek riói indulása csak az utolsó pillanatban vált biztossá.

Gyurtának már a budapesti vb és Tokió lebeg a szeme előtt

Gyurta Dániel nem tartja akkora csalódásnak, hogy címvédőként nem sikerült elődöntőbe jutnia 200 méter mellen a riói olimpián: a kiváló úszó ugyan elismeri, hogy hullámvölgyben van, de már a jövő évi, budapesti világbajnokságra tekint előre.

“Azt éreztem, hogy van egy sebességhatár, aminél egyszerűen nem tudtam gyorsabban úszni” – mondta a vegyes zónában az UTE 27 éves versenyzője, aki 2:11.28 perces idejével futamában csak a hatodik lett, összesítésben pedig két századdal szorult ki a legjobb 16 közül. “Ezt az időt én az edzéseken egy nagyon kemény hétből is felállva többször meg tudtam csinálni, gyakorlatilag szériákban úsztam a 2:10 és 2:11 közötti időket. Ebből arra számítottunk, hogy versenyen összejöhet a 2:07-es eredmény, de ez most nem jött ki”.

A szám háromszoros világbajnoka hozzátette, mostantól csak a váltóra kell koncentrálnia, ott szeretné kihozni magából a maximumot.

Gyurtának tavaly Kazanyban a világbajnokságon szakadt meg a 2009-ben indult győzelmi sorozata, a tatár fővárosban harmadik lett, most viszont az elődöntőben sem úszhat.

“Nem tartom ezt akkora csalódásnak, ezt megelőzően három olimpián voltam, mindháromszor döntőben úsztam, meg kell nézni a mezőnyt, hogy ki az, aki Athénban, Pekingben és Londonban is döntős volt a mostani öt futamból. Egyedüliként felteszem a kezem, de akkor is ha csak Pekinget és Londont nézzük” – mondta Gyurta, aki 2004-ben a görög fővárosban ezüstérmes volt, majd a kínai metropoliszban ötödik lett, négy évvel ezelőtt pedig győzött. “A sportban van egy határ, aminél nem lehet többet teljesíteni, azonban én nem érzem azt, hogy ott tartanék. Érzem, hogy hullámvölgyben vagyok, de voltam már ilyen helyzetben pályafutásom során és sikerült kijönnöm belőle. Most is ki fogok jönni, azért fogok dolgozni, hogy minél gyorsabban”.

Gyurta hangsúlyozta, bőven van motivációja, mivel jövőre Budapesten lesz a világbajnokság. Továbbá kifejtetten ott van előtte Hosszú Katinka és Cseh László példája, akiknél meg lehet nézni, hol voltak négy évvel ezelőtt és hol vannak most.

A folytatással kapcsolatban Gyurta elmondta, nem érzi úgy, hogy gyökeres változásra lenne szüksége:

“Januárban ugyanennyit tudtam úszni egy kőkemény négyhetes floridai edzőtábor végén, tehát nem gondolom, hogy nagy változásra lenne szükség. Kisebb megszakításokkal 2003 óta ott vagyok a világ élmezőnyében, lehet, hogy most egy hosszabb pihenőre lesz szükségem, aztán pedig gőzerővel tolni Tokióig”.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »