Rio 2016 – Döntős a Hufnágel, Ceiner kajakos duó

A Hufnágel Tibor, Ceiner Benjámin kajakos duó harmadik helyen végzett az 1000 méter szerdai középfutamában, s ezzel bejutott a szám döntőjébe a riói olimpián.

Az előfutamban harmadik honvédos kettős, amely 2013-ban és 2014-ben U23-as világbajnokságot nyert ebben a számban, az ausztrálok és az olaszok mögött lett harmadik, s így éppen elcsípte az utolsó továbbjutó pozíciót.

Hufnágel eredetileg Dombvári Bencével indult volna a játékokon, de miután megnyerték a hazai válogatót, kiderült, hogy Dombvári doppingtesztje pozitív lett, így Ceiner került a hajóba.

A magyar hajó az első középfutamban az 5-ös pályán várta a rajtot a Rodrigo de Freitas Lagunára épített pályán, ahol ekkor már 30 Celsius fok felett járt a hőmérséklet.

Az ausztrál egység óriási lendülettel lőtt ki a startból, a magyar hajó pedig a táv felénél a második helyen állt, de ekkor még mind az öt kettős eséllyel pályázott a továbbjutásra. 250 méterrel a cél előtt lassulni látszottak a magyarok, de még volt annyi erejük, hogy az ausztrálok és az olaszok mögött “behúzzák” a harmadik helyet.   

“Belülről is nagyon keménynek tűnt – mondta Hufnágel még tíz perccel a futam után is lihegve arra reagálva, hogy kívülről erősnek látszott a futamuk. – Azt érzékeltem, hogy három hajó kilógott a mezőnyből, az ausztrál az olasz és a miénk, azt tudtam, hogy az iramot tudjuk majd tartani, akár a végén még robbantani is képesek leszünk.

Gondoltam, hogy a továbbjutással nem lesz gond, csak hát fájt.”

Azt ugyanakkor – mint kérdésre elárulta – nem érezte, hogy 750-nél az ukránok felzárkóztak rájuk.

“Semmit nem érzékeltem ebből, de amúgy is a felépített pályánkat mentük, a tervezettnek megfelelően 800-nál még megindítottuk a hajót”- tette hozzá.
Ceiner Benjámin azt mondta, hogy a döntőben tudna még ennél picivel keményebben is evezni, de már a középfutam sem volt egyszerű.

“Ez olimpia, itt nincs könnyű sorsolás. Itt minden futam nehéz és mindig közel száz százalékot kell hozni” – hangsúlyozta.

A nyolcas finálét csütörtökön rendezik.

Férfi K-2 1000 méteren Magyarország az ötkarikás címvédő, miután Londonban a Dombi Rudolf, Kökény Roland duó győzött.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »