Richard Sulík: Orbán azért vesztett, mert a kvóták halottak

Az nem mondható el, hogy Orbán alábecsülte volna a népszavazást. A kampány ugyanis masszívra sikeredett, de sajnos nem jött össze. A referendum mellett Orbán európai szinten is kampányolt, és nagymértékben neki köszönhető az, hogy a migránskérdésben a V4-ek országait sikerült egyesítenie.

 

Amennyire Orbán Viktor sikeres volt európai szinten, annyira a feledés homályába merültek azok a kvóták, amelyekről tegnap a magyar népszavazáson döntöttek. Sajnos, már nem érdeklődött irántuk elegendő ember.

 

Meg vagyok győződve arról, hogy ha a népszavazásra már június elején sor került volna – egy hónappal azután, hogy egy géniusz kitalálta azt, hogy 250 ezer eurós bírságot kell fizetni minden be nem fogadott migráns után – valószínűleg 50 százalék fölött lett volna a részvételi arány.

 

(…)

 

Mindemellett Orbán kijelentése arra vonatkozóan, hogy lemond, ha az igenek győznek – jóindulatúan mondva is – nevetségesnek bizonyult. Az, hogy a többség a kvóták ellen fog szavazni, már a népszavazás kihirdetése óta világos volt, csupán a részvétel volt kérdéses.

 

(…)

 

Igen, Orbán valószínűleg vicc tárgya lesz Európában, de a saját politikáján változtatni nem fog.  Épp ellenkezőleg, a végleges eredményeket még csak nyilvánosságra sem hozták, máris a hangját hallatta arról, hogy a törvényhozói kezdeményezését folytatni fogja. Most már csupán abban bízhatunk, hogy a tegnapi népszavazás után – ami főként azért lett érvénytelen, mert a kvóták halottak – valaki végre újjáéleszti őket.

 

Noviny.sk, Richard Sulík: Orban prehral, lebo kvóty sú mŕtve

 


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »