Richard Sulík: Az európai mag nem létezik

Robert Fico már hetek óta győzködi a szlovák közvéleményt, hogy mennyire fontos a maghoz tartozásunk, de azt nem mondta el, ez mit is jelent valójában, mibe fog kerülni, milyen előnyünk származik belőle.

 

A legfontosabb az, hogy valamilyen magban vagyunk és ezért hajlandó feláldozni versenyelőnyeinket és így tovább. Erre ugrottak a szlovák kávéházi értelmiségiek is, akik állítják, ez tényleg nagyon fontos, nem számít, hogy olyan kormányunk rengeteg korrupciós botrányba keveredett, a legfontosabb, hogy a magba vezetnek minket.

 

Ma délelőtt az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker elmondta régóta várt fontos beszédét, de egy alkalommal sem említette meg a magot. Egyszer sem említette meg a kétsebességes Európát. Egyszerűen nincs szó a magról.

(…)

Mint ahogy ma is hallhattuk, semmilyen mag nem jön létre, mert az Európai Unió nagyon nehezen tudna úgy működni. Sőt,  Jean-Claude Juncker azt mondta, az összes államnak az eurozónában lenne a helye. Ez egy olyan dolog, amivel én nem értek egyet, mert ezek az országok különbözőek, ez pedig ma sem működik rendesen, a jövőben pedig még rosszabbul működhet.

 

Juncker azt is elmondta, hogy minden államnak a Schengeni övezethez kellene tartoznia, ezzel már hamarabb egyet lehet érteni. Nagyon örültem neki, mikor azt mondta, hogy jóval erősebben kell védeni az Európai Unió külső határait. (…)

 

Robert Fico hetek óta feleslegesen traumatizálja a szlovákiai közvéleményt az európai maggal,  ezalatt pedig nekünk cserébe meg kellene bocsátani vagy el kellene nézni a lopásokat. Ez egyszerűen nem igaz.

 

 

kép: hnonline.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »