Riasztógránáttal fékezték meg a migránstömeget

Riasztógránáttal fékezték meg a migránstömeget

Könnygázt és riasztógránátot vetettek be a bevándorlók ellen a macedón rendőrök a görög határon, ahol közel háromezer migráns próbált áttörni az egyenruhások sorfalán. A macedón kormány csütörtökön rendkívüli állapotot hirdetett a balkáni állam déli részére, hogy a hadsereget is bevethesse a Görögország felől érkező határsértők megfékezésére.

Több ezer, jórészt szír és afgán menekült várakozik arra a görög–macedón határ közelében, hogy Macedónián, majd Szerbián, illetve Magyarországon keresztül Nyugat-Európába jusson. Sátrakban vagy a szabad ég alatt húzzák meg magukat. „Nagyon hideg van, rosszabb, mint amire számítottunk. Azt hittük, hogy már tegnap átjutunk, mert a macedónok általában átengedik a szíreket, de ma nem ez történt” – mondta egy a szíriai férfi.

Macedónia eddig szabadon átengedte a menekülteket, de csütörtökön a szkopjei kormány rendkívüli állapotot hirdetett a Görögországgal határos országrészekre, hogy ellenőrizhesse a migránsokat. Amikor a határon összegyűlt, fáradt tömeg megpróbálta áttörni a rendőrsorfalat, a macedón egyenruhások könnygázt és riasztógránátot is bevetettek. Egy férfit a lábán találták el, de volt, aki az arcán sebesült meg: „Ránk lőttek, mondom, ránk lőttek. Elől álltunk. A macedóniai rendőrök lőtték az embereket” – közölte az egyik migráns.

Az ENSZ menekültügyi szervezete felszólította Görögországot, hogy segítsen a határon rekedteken. Az athéni vezetés azonban már a hónap elején uniós segítséget kért. A görög szigetekre továbbra is tömegével érkeznek a bevándorlók Afrikából és Törökországból, így a görög–macedón határon várhatóan egyre nagyobb tömeg torlódik fel.

A bevándorlók végcélja általában Németország, ahol jótékonysági bolt nyílt az ellátásukra. „Vannak olyan migránsok, akik úgy jönnek ide, hogy nincs semmijük azon kívül, amit viselnek. Nekik új ruhával, cipővel vagy például törölközővel segítünk. És vannak olyan migránsok, akik már hosszabb ideje itt élnek, van saját lakásuk, amit szeretnének bebútorozni” – jelentette ki Reinhard Jehles. A bolt üzemeltetője azt mondta, hogy az adományok nagy része használt holmi, amely valószínűleg a kukában végezte volna. De új árut is kínálnak, ezeket a cikkeket a németek kifejezetten a menekülteknek vásárolták.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »