Riadó a TEK-nél, fenntartják a 2-es fokozatot

Riadó a TEK-nél, fenntartják a 2-es fokozatot

Életben marad a 2-es fokozatú terrorkészültség Magyarországon, amelynek fenntartását a nemzetbiztonsági bizottság is indokoltnak tartja. A kormány újratárgyalná az alaptörvény módosítását a terrorvészhelyzet ügyében.

Minden biztonsági intézkedést fenntart Magyarország a határokon, közölte az operatív törzs ülése után a miniszterelnök. Orbán Viktor az állami televízióban azt mondta: fenntartják a kettes terrorfokozatot, fokozott rendőri készültséget rendeltek el az ország egész területére, és teljes riadó van a terrorelhárítási központnál is. A kormányfő emellett utasította a belügyminisztert, hogy a kormány ülésére minden olyan, a terrorizmussal kapcsolatos tervezetet készítsen elő, amely korábban politikai viták miatt megrekedt. Ezek egyike az alaptörvény módosítása.

„A támadás célpontja nem Belgium volt. Miért is lett volna épp Belgium? A támadás célpontja az Európai Unió volt, és Magyarország az EU tagja. Következésképpen úgy kell tekintenünk biztonsági szempontból mindazt, ami Brüsszelben történt, mint egy olyan támadást, ami Magyarország ellen is irányult. Szerencsére nem Magyarországon történt. De föl kell készülnünk arra, hogy miután mi az EU területéhez tartozunk, ezért itt is a veszélyelhárításhoz szükséges minden intézkedést meg kell hozni” – szögezte le a kormányfő.

Indokoltnak tartják a brüsszeli robbantások nyomán kedden elrendelt 2-es fokozatú terrorkészültség fenntartását az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának tagjai – derült ki a testület szerdai zárt ülése után. A titkosszolgálatok képviselői arról is tájékoztattak, hogy a mostaninál összehangoltabb együttműködésre lenne szükség a tagállamok között, hogy a brüsszelihez hasonló merényletsorozatot meg lehessen előzni.

„A bizottság zárt ülésén megtudtuk, hogy indokolt a 2-es fokozat fenntartása, nyilván nem az idők végezetéig, de amíg kiderül, hogy milyen összefüggései vannak a brüsszeli eseményeknek, addig helyes hogyha az országban 2-es biztonsági fokozat alapján járnak el a biztonsági szervek. Hozzáteszem: alapvető jogok korlátozását ez nem érinti” – mondta Molnár Zsolt, a nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnöke.

 

Az emberek biztonsága a legfontosabb, de ha az alaptörvény tervezett módosítása Orbán Viktor teljhatalmát szolgálja a terrorizmus ürügyén, azt a Demokratikus Koalíció elutasítja. Gréczy Zsolt, a Gyurcsány-párt szóvivője azt is megjegyezte: a DK az egész alaptörvényt illegitimnek tekinti, arról pedig nincs információjuk, hogy az operatív törzs mai ülésén mire kapott pontos utasítást a kormányfőtől Pintér Sándor belügyminiszter.

„Tudnunk kellene, pontosan mire kapott felhatalmazást Orbán Viktortól, hiszen nem tudjuk, hogy például egy totális teljhatalmat akar-e bevezetni a miniszterelnök vagy valóban az emberek biztonságát védő intézkedésekről van-e szó csupán. Azt mondjuk, és ez fontos lenne, hiszen a magyar emberek védelme és biztonsága mindennél fontosabb. A DK politikai döntést fog hozni, az elnökség nyilván meg fogja vitatni, hogy ha megismerjük ennek a javaslatnak a tartalmát, hogy mire kapott megbízást Pintér Sándor, és utána el fogjuk dönteni, hogy mit gondolunk erről az ügyről” – mondta Gréczy Zsolt.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »