Reuters: meghalt Iszlam Karimov üzbég elnök

Meghalt Iszlam Karimov üzbég elnök 78 éves korában, miután néhány napja agyvérzést szenvedett – jelentette a Reuters brit hírügynökség pénteken három meg nem nevezett diplomáciai forrásra hivatkozva.

“Igen, meghalt” – mondta az egyik forrás a veterán üzbég vezetőre utalva, akit múlt szombat óta kórházban ápoltak.

Az üzbég kormánynak a Narodnoye Slovo című hivatalos lapban megjelentetett közleményében pénteken azt írták: az elnök súlyosan beteg.

A dokumentum szerint az államfő állapota az elmúlt 24 órában hirtelen súlyosbodott, az orvosok megállapítása szerint válságos volt az állapota.

Csütörtökön a hatóságok sürgősen mozgósították a köztisztasági dolgozókat Karimov szülővárosában, Szamarkandban, hogy tegyék rendbe a város központi utcáit – közölte egy  helyi forrás. Mindez egyes vélekedések szerint az államfő temetésének előkészületeit is jelentheti.

A 78 éves Karimov – kisebbik lánya, Lola Karimova-Tillyaeva közlése szerint – szombaton kapott agyvérzést. A taskenti kormány azóta hallgatott az országot az 1991-ben elnyert függetlensége óta irányító elnök állapotáról, ami olyan találgatásoknak is táptalajt adott, amelyek szerint meghalt. Korábban Karimov a jogelőd volt szovjet tagállam, az Üzbég SZSZK elnöke volt.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »