Reuters exkluzív: az EU a leggazdagabb országokba önti a pénzt

Reuters exkluzív: az EU a leggazdagabb országokba önti a pénzt

richest

REUTERS

A brit hírügynökség  exkluzív értesülése: „Az Európai Unió 315 milliárd euró összegű beruházási keretén belül elköltött pénz csaknem teljes egészében a tömb 15 leggazdagabb országához vándorolt, a többi 13 szegényebb országot elhanyagolva, derült ki az Európai Beruházási Bank (EIB) jelentéséből”. A legtöbb pénzt Nagy-Britannia mellett  Olaszország és Spanyolország kapta infrastrukturális és innovációs projektekre, derül ki a Reuters birtokába jutott jelentésből. A jelentés hangsúlyozza: aggasztó, hogy az Európai Stratégiai Beruházási Alap (EFSI – European Fund for Strategic Investment) befektetési kerete nem a szegényebb 13, hanem a gazdagabb 15 országnak ment. A pénzek folyósítását tavaly júniusban indították és 2018-ban fejeződik be. Az EIB jelentés hangsúlyozza: különösen problémás az ilyen elosztás, ugyanis Európában a kevésbé fejlett térségek az EU 13 közép- és kelet-európai országában található. Ami a kis- és közepes méretű vállalkozások segítségét illeti, ott Németország, Franciaország és Olaszország kapta a legtöbb pénzt: a keret 54 %-át. Az EFSI pénzt főként az európai energia szektorban történő általános befektetésekre használták.

 

THE DAILY EXPRESS

Rátámadtak a szólásszabadságra: az EU utasítja a brit sajtót, hogy ne fedje fel, amikor a terroristák muzulmánok címen a brit bulvárlap ismerteti a Rasszizmus és Intolerancia Elleni Európai Bizottság (ECRI) jelentését, mely szerint 2009-től 2016 márciusáig nőtt a gyűlöletbeszéd és rasszista erőszak az Egyesült Királyságban. A 83 oldal terjedelmű jelentés 23 ajánlást tálalt fel Theresa May brit miniszterelnök kormányának azzal, hogy foganatosítson változtatásokat a büntetőtörvényekben, a sajtószabadság, a bűnelkövetésekről történő beszámolók és a törvény előtti egyenlőség terén.  A lap gúnyosan megjegyzi, hogy miután Nagy-Britannia arra készül, hogy otthagyja „az összedőlő” Európai Uniót, a brit kormány meg fogja védeni a sajtó szabadságát. 

 

DIE WELT

Asselborn félelme a drezdai képektől címmel a lap beszámol a német közszolgálati Westdeutsche Rundfunkon létrejött beszélgetésről, amelyen a luxemburgi „kizárni Magyarországot az EU-ból”  külügyminiszter mellett Pröhle Gergely volt berlini nagykövet is részt vett. „Káromkodás Drezdában, referendum Magyarországon” – ismerteti lakonikusan a cikk a mondanivalót.  Jean Asselborn szerint veszélyes, hogy a német egység napján Drezdában Merkelnek és Gauck elnöknek bekiabáltak és tüntettek ellenük, mert az csúf imázst mutat be Németországról és veszélyes az ilyennel játszani. A magyarországi referendumra térve Asselborn azt mondta, az EU-val így szembe menetelő Magyarországot ma nem vennék fel a közösségbe.

 

JUNGE FREIHEIT

Angela Merkel német kancellár bírálta, hogy a balkáni országok lezárták határaikat a menekültek előtt. „Ha engem kérdeznek, hogy a balkáni út lezárása a problémát megoldotta, akkor egyértelmű nemmel felelek”, mondta a német Die Zeit hetilappal folytatott beszélgetésben. Hozzátette, az csak ahhoz vezetett, hogy az EU-török megállapodás hatályba lépése előtt a menekültek Németország mentek.

 

INFO DIREKT

Hírdetés

Az osztrák független portál az október 29-én, Linzben Európa Védelmezőinek Kongresszusa néven összeülő tanácskozás és előadássorozat résztvevőit megnyugtatta: az a terveknek megfelelően fog lezajlani. E hírportál néhány nappal ezelőtt ismertette, „a németországi Merkel-diktatúrában” a Köln városában tervezett kongresszusra kibérelt termet az annak tulajdonosára kifejtett nyomás miatt kellett áthelyezni Linzbe. Most Josef Pühringer, Felső Ausztria tartomány kormányzója közölte, a kongresszust meg fogják tartani abban a linzi épületben, amelynek tulajdonosa maga Felső Ausztria tartománya.

 

TASS

Maria Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője egy rádióinterjúban kijelentette,  hogy az Egyesült Államokban az Oroszországgal való viszonyra és Szíria ügyében az amerikai-orosz együttműködésre vonatkozó negatív kijelentéseket az elnökválasztások előtti hisztéria fűti, amikor a jelöltek egymáson akarnak túltenni. Elmondta azt is, össze-vissza beszélnek. Egyik nap ezt mondják, majd néhány óra múlva kiderül, ténylegesen teljesen mást tesznek. „Ezért nem is nagyon figyelek rájuk”. Majd azt mondta: „ez az egész kampány az orosz medvéről szól. Hogy miként alussza téli álmát, miként eszik, miként vadássza le valaki szerverét – mintha más problémájuk nem is lenne”.

 

RT

Marine Le Pen, a francia Nemzeti Front elnök, az Európai Parlament képviselője tegnapi felszólalásában az EU-t tette felelőssé a szíriai káoszért kifejtve,  hogy Brüsszelt túlzottan elfoglalja Asszad szíriai elnök megbuktatása, miközben azt az Oroszországot vádolja mindennel, amely a terroristák ellen harcol.  A cikkhez csatolták a felszólalást mutató videót. Ebben Marine a magyarországi vasárnapi referendumról szólva kifejtette, akik szerint az a kormánynak vereséget jelentett, azt is mondják, hogy Magyarország lépjen ki az EU-ból, mert az akkori csatlakozásról szóló népszavazáson a magyarok a mostani referendumnál jóval gyengébb arányban szavaztak a belépésre.

*             *             *

John Richardson, az amerikai haditengerészet admirálisa az amerikai Haditengerészeti Intézetben (US Naval Institute) kijelentette, az amerikai haditengerészet készen áll arra, hogy hadműveleteket hajtson végre olyan területeken, amelyeket rakétamentesnek tekintenek. Hozzátette, mostantól fogva az amerikai haditengerészet visszafogja kommunikációjából a térségekhez való hozzáférés és annak megtagadása (A2/AD) kifejezések használatát, tudósít a portál Az USA készen áll Oroszország és Kína rakétavédelmi övezetei elleni harcra címmel.  

                                                               *             *             *

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) drasztikusan, 2,6 %-ról 1,6 %-ra, azaz egy teljes százalékkal csökkentette az amerikai gazdaság idei növekedési kilátásait. Okok: az év első felében kiábrándítóan kevés üzleti befektetés és gyenge készlet. Az IMF hozzátette: az elnökválasztás növeli a bizonytalanságokat. „Az amerikai gazdaság az elmúlt néhány negyedévben megtorpant és nem valósult meg az a várakozás, hogy 2016 második negyedévben nekilódul”.

 

SPUTNIK

A terror kontinense: az Iszlám Állam berendezkedik Afrikában címmel olvasható beszámoló az amerikai The Daily Beast lapjának cikkéről, mely szerint az IÁ Közel-Keletről menekülő tagjai Líbiát, Egyiptomot és Tunéziát nézték ki maguknak, de e terroristáknak a kulcsfontosságú ország Líbia. Magának az Iszlám Államnak egy támogatója írt erről hangsúlyozva, hogy Líbia „stratégiai utat” jelent Egyiptom, Tunézia, Szudán, Mali, Algéria és Niger felé. Ha Líbiában sikerül berendezkedniük, onnan Dél-Európa ellen tudnak végrehajtani terrortámadásokat.

*             *             *

Alexandre de Valle francia geopolitikus az orosz hírügynökség francia portáljának úgy reagált arra, hogy John Kirby amerikai külügyi szóvivő október 3-án bejelentette, felfüggeszti együttműködését Oroszországgal a tűzszünetre vonatkozóan, hogy „a nyugati hatalmak az öbölbeli iszlamista államok zsoldosaivá váltak”. Hangsúlyozta, az USA verte szét a tűzszünetet, amikor „véletlenül” bombázta a szíriai hadsereget, annak 90 katona halálát okozva. Nemrégiben pedig a damaszkuszi orosz nagykövetséget lőtte a Fatah al-Csam (volt al-Nuszra Front) és az amerikaiak megakadályozták, hogy az ENSZ Biztonsági tanácsa elítélje e támadást. Ez azért van így, nyilatkozta Valle, mert Katar, Szaúd-Arábia és az Egyesült Államok továbbra is egyes iszlamista csoportot „mérsékeltnek” tekint, noha azok a volt al-Nuszra Fronttal működnek együtt, és a névcsere is azért történt, mert a katariak erre kérték őket. Líbiában ugyanilyen helyzettel állunk szemben, folytatta Valle: ott az amerikaiak a Fadzsr Líbia iszlamistái oldalán állnak, míg Oroszország Haftar tábornokot látja el fegyverekkel, hogy jobban tudjon ellenállni az iszlamistáknak.

 

 

 


Forrás:lovasistvan.hu
Tovább a cikkre »