Rétvári a homokos újrahasznosított '56-os daláról: teljesen megszokott, hogy újnak adnak el valamit, ami régi

A minisztérium szerint a homokos hirtelenmagyar Desmond Child ’56-os dalát korábban nem bocsájtották kereskedelmi forgalomba, ezért az, hogy a Miami Egyetem sportolóinak himnusza volt, csak egy tesztelésnek számít.

Válaszolt az Emberi Erőforrások Minisztériuma egy demokrata képviselő kérdésére, amely így szólt: Hogyan lehetséges, hogy egy már külföldön korábban felhasznált dal lett az ’56-os emlékév dala? A minisztérium válaszát Rétvári Bence parlamenti államtitkár jegyzi, aki először is leszögezi, hogy kizárólag a folyamatban lévő ügyekről beszélhet, melyek "szerződéssel kapcsolatos és/vagy pénzügyi természetű információi a projekt státuszából adódóan nem képezhetik még beszámoló tárgyát. Erre majd az emlékév lezárásakor kerülhet sor".

Az államtitkár válasza ezután kitér arra, hogy ugyan a dal valóban létezett korábban, de abból nem gazdagodott meg senki, mert Desmond Child korábbi nyilatkozatából kiderül, hogy "a dal korábban kereskedelmi forgalomba nem került, jogait nem értékesítették" és a szerző szerint "teljesen elfogadott szokás, hogy a zeneipar alkotói folyamata során dalok korai változatait vagy egyes részleteit kipróbálják, letesztelik egy kiválasztott közönség előtt, és ezeket a részleteket később, a végső változatban fejezik be". Vagyis a Miami Egyetem sportolóinak ezek szerint csak a tesztváltozat jutott, de legalább az ő szurkolóik voltak a kiválasztott vájtfülű közönség. A szerző szerint "ez a normális módja annak, ahogy a zenei szerzeményeket megalkotják és létrehozzák".

Rétvári debil magyarázkodása szerint: "Az emlékév tartalmi magjának, üzeneteinek és programelemeinek tervezésekor az 1956-os Emlékbizottság az alábbi szempontokat érvényesítette: 2006-ban nem nyílt mód az 1956-os forradalom és szabadságharc méltó megünneplésére, az 50. évforduló a Gyurcsány Ferenc vezette kormány döntései okán kudarctörténetté vált."

Rétvári szerint az 1956-os szabadságharc hősei és az antikommunista ellenállás kiemelkedő alakjai máig nem képezik a közösségi emlékezet tárgyát, neveik nem szerepelnek a közoktatásban használt tankönyvekben és a "büszkeségpontok" létrehozását is hiányolja. "Hazánkban szinte sehol nem találunk afféle „büszkeségpontokat”, melyek őriznék és ápolnák a szabadságért és a függetlenségért küzdő XX. századi hőseink emlékét". Az államtitkár szerint továbbá be kell emelni a pesti srácokat a reguláris ünnepi megemlékezésekbe, mert "a közösségi tudatban máig élő emlékezet között, a forradalmat kirobbantó „októberi ifjak” és a szabadságharcot megvívó pesti srácok és lányok alig kapnak figyelmet".

Végül a minisztérium válasza kicsit csiszolna azon a helyzeten, hogy túl kevesen emlékeznek már arra, milyen diktatúrában élni, mert "negyedszázaddal a rendszerváltoztatást követően közel négymillió olyan magyar állampolgár él Magyarországon, akinek semmilyen személyes emléke nincs a diktatúra időszakáról, sem a szabadság és függetlenség elvesztésének fájdalmáról".

(HVG nyomán)

Hűtlen kezelés gyanújával feljelentést tesz a Jobbik a homokos jogi aktivistával kötött nemzeti dalmutyi miatt

Mi került másodpercenként csaknem 200 ezer forintba a hirtelenmagyar buzi újrahasznosított ’56-os dalán?

Másodpercenként 200 ezerbe került az újrahasznosított "56-os" dal – a Jobbik feljelentést tett

Orbánnak 1956-ot is sikerült barackfa-bulivá gyaláznia – ráadásul egy 2007-es dalt poroltak le, jó lesz az nekünk


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »