Rettentő éhes a magyar: 9 aranyat vár

Rettentő éhes a magyar: 9 aranyat vár

A magyar közvélemény szerint sportolóink 21 éremmel térnek haza a riói olimpiáról, amiből kilenc aranyérem lesz.

Rio: melyik magyar mikor látható?

Az emberek közel fele mérsékelt érdeklődéssel tekint a világverseny elé, háromtizednyien viszont lelkesedéssel várják az eseményt, bár napjaikat ők sem ehhez fogják igazítani. A diadalokat a lakosság 38 százaléka büszkeséggel fogadja majd, 53 százalék pedig jóleső érzéssel, de túl nagy jelentőséget nem tulajdonítva nekik. Ha netán lesznek kudarcok, az a többségnek (61 százalék) rosszul esik, de nem fogja fel tragikusan, s mindössze 5 százalékot töltenének el nagy keserűséggel a nem várt vereségek – ezek legfontosabb megállapításai annak az országos közvélemény-kutatásnak, amelyet a ZRI Závecz Research Intézet végzett július utolsó hetébe, s amelyet a Nemzeti Sport Online szemlézett. A felmérés telefonos módszerrel készült, 1000 fő megkérdezésével, a felnőtt lakosságot reprezentáló mintán.

A magyar lakosság valamivel jobb eredményt vár a mostani olimpiától, mint ahogyan Londonban szerepeltünk. Ott 18 érmet szereztünk, most 21-re számítanak az emberek. Legutóbb 8 aranyat nyertek sportolóink, a feltételezések szerint Rióban 9-et gyűjthetünk. A férfiak valamivel optimistábbak, mint a nők: előbbiek 23 éremmel, közte 10 arannyal számolnak, utóbbiak 19 dobogós eredményt és 8 első helyet várnak.

Az emberek relatív többségét, 46 százalékát nem hozza lázba a közelgő olimpia, de azt tervezi, hogy időnként belenéz majd a közvetítésekbe. A lakosság 30 százaléka nagy érdeklődést mutat a világverseny iránt, de nem gondolja, hogy csak erről fognak szólni a napjai. A magyarok 6 százaléka lelkes igazán, elmondásuk szerint életük a következő hetekben az olimpiai események körül forog. Számottevő arányban, 17 százaléknyian vannak olyanok, akiket egyáltalán nem érdekel ez a sportrendezvény. Az érdeklődés intenzitása alapvetően az életkortól függ: minél idősebb valaki, annál nagyobb izgalommal várja a riói versenyeket.

Az emberek 38 százaléka a magyar olimpiai győzelmeket erősen pozitív érzelmekkel, nagy büszkeséggel fogja ünnepelni. Ugyanakkor a többség visszafogottabb: 53 százalék úgy nyilatkozott, hogy örülni fog a diadaloknak, de nem tulajdonít túl nagy jelentőséget nekik. Kevesen, mindössze 10 százaléknyian feltételezik azt, hogy semmilyen érzést nem vált ki belőlük a magyar sportolók sikeres szereplése.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »