Rettegnek az utasoktól, leginkább a „kivételezettektől” a magyar kalauzok

A kalauzok nyilatkozatot írnak alá, amelyben tájékoztatják a munkáltatót arról, hogy az őket érő sorozatos támadások miatt a jövőben egyedül nem kívánnak szolgálatot teljesíteni – tudatja a VDSZSZ Szolidaritás.

Magyar Menedék - Badiny

A jegyvizsgálókkal szembeni sorozatos fizikai és szóbeli atrocitások, az emberi méltóságukat alapjaiban sértő helyzetek miatt a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) Szolidaritás akciót kezdeményezett: az érintettek írjanak alá nyilatkozatot, amelyben tudatják a munkáltatóval, hogy egyedül nem dolgoznak.

Legutóbb csütörtök délelőtt támadt rá egy “utas” Pilis állomáson a vezető jegyvizsgálójára, akit boxerrel többször megütötte. A férfi olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy nem folytathatta a munkát.

A hivatalos statisztikák szerint évente hatvan-hetven bántalmazás éri a vonatok személyzetét, a valóságban azonban a helyzet még ennél is súlyosabb: a szolgálatban lévő jegyvizsgálók naponta számíthatnak bántalmazásra – állítja az érdekképviselet. De rajtuk kívül sokszor az állomási személyzetet is érik atrocitások.

Ez az állapot tarthatatlan, hiszen egyetlen bántalmazás is megengedhetetlenül sok – hangsúlyozza a szakszervezet. A jogszabályok értelmében a munkáltatónak biztosítania kell az egészséges és biztonságos munkavégzés feltételeit, s amennyiben ez nem teljesül, a munkavállaló jogosult megtagadni az utasítás végrehajtását.

Ez a jegyvizsgálók esetében azt jelenti, hogy nem viszik egyedül a vonatot. A vasutasoknak a veszély vállalás ugyanis nem hivatali kötelezettsége, erre senki nem kényszerítheti őket.

A VDSZSZ Szolidaritás mielőbbi megoldást sürgetve már többször felhívta a munkáltató figyelmét ezekre az esetekre, legutoljára május 27-én. Akkor a vasúti érdekegyeztető tanács ülésén a MÁV-Start Zrt. képviselője azt a választ adta, hogy „ki lesznek rúgva” azok a jegyvizsgálók, akik testi épségük védelme érdekében nem kívánnak egyedül szolgálatot teljesíteni.


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »