Rettegnek a szakik hiányától az építőipari cégek

A túlzott adó- és járulékterhek mellett a szakemberhiány is nehezíti az építőipari cégek helyzetét, de azért árbevételük már tavaly is növekedett. Idén stagnálásra vagy enyhe csökkenésre számítanak a vállalkozások, de reményeik szerint a megrendelések mindenképp szaporodnak.

Az építőipari cégek több mint fele abban látja növekedésének korlátját, hogy az adó- és járulékterhek évek óta nem csökkennek, emellett pedig komoly a szakemberhiány – derül ki az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) felméréséből. Ennek súlyosságát jól mutatja, hogy a válaszadó cégek több mint egyharmada nem rendelkezett elegendő szakmunkással. A felmérés során hiányszakmaként szinte minden előkerült, de leginkább ácsból, kőművesből, bádogosból és villanyszerelőből van kevés. Olyan ötletek is előkerültek már, mely szerint akár külföldről is be kellene hozni szakmunkásokat.

A vállalkozások beszámoltak arról is, hogy az elmúlt évben és idén is inflációt meghaladó mértékben, 5-6 százalékkal emelték a béreket és az egyéb juttatásokat, ám az ágazati átlagbér még így is 33 százalékkal marad el a versenyszféráétól. A piac mindenképpen további béremelést vár.

Jobban járnak a szakcégek

Az építőipari cégek árbevétele tavaly már növekedett, a vállalkozások kétharmada kismértékű emelkedésről számolt be. Mindez az árbevétel-arányos jövedelmezőségben is jelentkezett, bár a cégek harmadánál a korábbi évekhez hasonlóan még mindig alacsony, 3 százalék alatti volt ennek mértéke. A 400 vállalkozás válaszaiból összeállított körképből kiderül az is, hogy azon cégek jövedelmezősége mindenképp jobb, amelyek egy konkrét szakterületre fókuszálnak. Ezek a szakcégek arra számítanak, hogy az idei év első hat hónapjában árbevételük megegyezik majd a tavaly ilyenkorival, míg a többiek azt várják, hogy bevételük alacsonyabb lesz valamivel.

A csokra építenek

A vállalkozások arra számítanak, hogy megrendeléseik a családok otthonteremtési kedvezménye miatt beinduló építkezéseknek köszönhetően megugranak, viszont tartanak attól, hogy ezzel párhuzamosan csökken a közmegrendelések száma.

Az ÉVOSZ felmérése kitért a vállalkozások kintlévőségeinek és adminisztrációs költségeinek nagyságára is, és arra jutott, hogy ezek a cégek mindennapjait mindenképp beárnyékolják. A válaszadók szerint az elmúlt időszakhoz képest az adminisztrációs költségek érdemlegesen nem csökkentek, és ezen a területen a cégek a jövőben sem számítanak pozitív változásra. A behajthatóságot a korábbi évekhez képest kedvezőbbnek ítélik, azzal együtt, hogy az üzleti partnerek átlagosan 17 százaléka késedelmesen tesz eleget fizetési kötelezettségeinek.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »