Repülőre ülne? Hatóságok vizsgálják majd az adatait

Repülőre ülne? Hatóságok vizsgálják majd az adatait

Az Európai Parlament (EP) támogatja a légi utasok adatainak kezeléséről szóló új európai irányelvet (PNR), amelynek célja a terrorizmus és más súlyos bűncselekmények könnyebb megelőzése, felderítése és az elkövetők megbüntetése – tájékoztatott strasbourgi közleményében az uniós parlament csütörtökön.

Az új szabályozás a szakminiszterek tanácsának jóváhagyását követően arra kötelezi majd a légitársaságokat, hogy az uniós országok hatóságai számára adatokat szolgáltassanak az unióba beutazó és az onnan kiutazó utasokról, illetve arra is lehetőséget teremt, hogy ezt az unión belüli járatok esetén is megtegyék.

A tájékoztatás szerint az unió tagállamainak a légitársaságok által gyűjtött légiutas-adatok kezelésére információs központot kell létrehozniuk. Az adatokat öt évig kell megőrizni, de hat hónap után személyazonosításra alkalmatlanná kell tenni őket. A parlamenti közlemény megjegyzi: a hatóságok megfelelő indoklás és bizonyos körülmények esetén ezek után is hozzáférhetnek az adatokhoz.

Az elképzelés szerint az utasok adatait kezelő központok kapcsolatban lesznek a többi tagállam azonos rendszereivel és hozzáférést biztosítanak az európai rendőri együttműködési szervezet, az Europol számára is. Az irányelv kimondja, hogy adattovábbítás csak külön-külön, egyéni elbírálás alapján és a terrorista bűncselekmények, súlyos bűncselekmények megelőzése, felderítése, kivizsgálása és az elkövetők megbüntetése érdekében történhet.

Az irányelv alapesetben az EU-n kívüli járatokra vonatkozik. A tagállamok azonban dönthetnek úgy, hogy azt az unión belüli légi járatokra is alkalmazzák – tájékoztatott az uniós parlament.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »