Repülőgépen tanulmányozta a McLaren–Mercedest

Repülőgépen tanulmányozta a McLaren–Mercedest

Miután a Bahreini Nagydíj előtt derült ki, hogy Fernando Alonso nem indulhat a futamon, így a McLaren Japánból rendelte magához tartalék pilótáját, a belga Stoffel Vandoorne-t. Az újonc a repülőn tanulmányozhatta az autó működését, majd beleült, és azonnal pontszerzéssel zárta élete első F1-es versenyét.

A tavalyi GP2-es bajnok, Stoffel Vandoorne ennél szebb bemutatkozásról nem is álmodhatott volna a Forma–1-ben. A fiatal belga – aki éppen Japánban volt az ottani legrangosabb formaautós sorozatban, a Super Formulában rendezendő teszten – telefonja csütörtökön megcsörrent, hogy azonnal pakoljon, mert a hétvégén bemutatkozhat a McLaren pilótájaként az F1-ben, miután az FIA orvosai nem engedélyezték Fernando Alonsónak az indulást.

Nos, Vandoorne nem esett pánikba, hanem a repülőn végig kapcsolatban volt leendő mérnökeivel, és a tőlük kapott e-mail alapján tanulta meg a McLarent vezetni, hiszen addig egy métert sem mehetett az autóval. Ehhez képest előbb szombaton megverte az időmérőn világbajnok csapattársát, Jenson Buttont, majd vasárnap remekül teljesítve a 10. helyen, azaz pontszerzőként zárt. Egy újonctól mindez igencsak figyelemreméltó teljesítmény, hiszen ő szerezte meg a csapat idei első vb-pontját. Ezzel pedig igazolta a tehetségét, és bizony kedvező helyzetbe hozta magát, hiszen így bőven lesz esélye a 2017-es szezonban versenyzői szerződéshez jutni. Sőt akár már az idén gyarapíthatja a pontjai számát.

– Azt hiszem, bebizonyítottam, hogy megérdemlek egy helyet a mezőnyben. Már az edzések alatt is jól éreztem magam az autóban, az időmérőn pedig kiderült, hogy a sebességem is egész jó. A versenyen a tizenkettedik helyről indultunk, szóval sejtettem, hogy lesz esélyem a pontszerzésre. Azt nem mondom, hogy olyan érzés volt, mintha nyertem volna, de így is elégedett vagyok a hétvégével és azzal, hogy jó munkát végeztem, és nem hibáztam az autóban ülve – magyarázta az Autosport magazinnak az ifjú belga pilóta, akinek a bahreini pálya az egyik kedvence, tavaly simán nyerte itt a GP2-sek futamát.

Eric Bouiller, a McLaren versenyigazgatója és Stoffel Vandoorne Fotó: McLaren

Természetesen a csapat is nagyon elégedett Vandoorne teljesítményével. A McLaren versenyigazgatója, Eric Bouiller szerint hibátlanul tette a dolgát egész hétvégén, így ha szükség lesz rá a Kínai Nagydíjon, nyugodtan bízzák rá az egyik autójukat. Maga Fernando Alonso is dicsérte ifjú helyettesét az Autosportnak, sőt a szabadedzések alatt számos tanácsot is adott neki.

– Stoffel egyszerűen remek munkát végzett, és annyira ráérzett az autó beállításaira, működésére, hogy nem sok tanácsot tudtam neki adni – vallotta be a kétszeres világbajnok.

A kérdés innentől kezdve csak az, vajon Sanghajban milyen összeállításban szerepel majd a McLaren.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »