Repülhet a miniszter, mert kimondta, hogy Macedónia

Repülhet a miniszter, mert kimondta, hogy Macedónia

Lemondásra szólították fel Ioannisz Muzalasz görög migrációügyi minisztert, mert hibásan használta az ország északi szomszédjának, Macedóniának a nevét.

Nagy bajba került Ioannisz Muzalasz, miután egy kedd esti interjúban véletlenül Macedóniának nevezte Macedóniát – írja a The Guardian. Országában ugyanis kizárólag a Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság névvel illetik a szomszédos államot, mivel egy észak-görögországi tartomány neve szintén Makedónia (ráadásul a görög nyelvben Macedóniát szintén k hanggal ejtik a c helyén). Görögország így 1991 óta minden eszközzel akadályozza az ország Macedón Köztársaság néven való nemzetközi elismerését.

Habár Muzalasz azonnal bocsánatot kért a nyelvbotlás miatt, nem úszta meg ennyivel: Panaiotisz Kammenosz védelmi miniszter – aki egyben a Független Görögök nevű koalíciós kormánypárt vezetője is – felszólította a politikust, hogy mondjon le. A szélsőjobbos alakulat elnöke szerint ugyanis Muzalasz ezzel a lépésével tudná megvédeni a kormányt.

A kabinet azonban kiállt Muzalasz mellett. Mint közleményében fogalmaz, a miniszter mindennap küzd a migrációs válsággal, így az ő gyengítése felelőtlenség és képmutatás, különösen az uniós vezetők csúcstalálkozója előtt.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »