Renzi: tarthatatlanná vált az Olaszországba érkező migránsok áradata

Renzi: tarthatatlanná vált az Olaszországba érkező migránsok áradata

Tarthatatlannak nevezte az olaszországi partokra érkező bevándorlók számát Matteo Renzi volt miniszterelnök szerdán, miután az utóbbi négy nap alatt több mint tízezer embert mentettek ki a Líbia és Olaszország közötti tengerszakaszon. Sergio Mattarella államfő az Európai Unió beavatkozását sürgette.

Matteo Renzi kijelentette, hogy Olaszország nem képes “ekkora számok” befogadására. Hozzátette, tudomásul kell venni, hogy az olasz közvélemény számára a helyzet “elviselhetetlenné” vált.

Vasárnap óta több mint tízezer ember érkezett Líbiából a dél-olaszországi partokra. Velük több mint 80 ezerre emelkedett az év eleje óta érkezett migránsok száma, ez több mint tízezerrel meghaladja a tavalyi év ugyanezen időszakában érkezettek számát.

A rendkívüli migrációs nyomás közepette Marco Minniti belügyminiszter lemondta Washingtonba tervezett látogatását, hogy személyesen koordinálja a hatóságok munkáját az érkező csoportok ellátásában.

Hírdetés

Sergio Mattarella államfő kanadai látogatásán kijelentette, hogy Olaszország a földközi-tengeri frontvonalban menti az emberéleteket, “korunk egyik legnagyobb kihívására” válaszolva. Mindez Európa határain zajlik, anélkül, hogy közös és hatékony beavatkozás történne – tette hozzá.

A jobbközép ellenzék korábban az olaszországi kikötők lezárását sürgette. Giorgia Meloni, az Olasz Testvérek (FdI) parlamenti párt elnöke közösségi oldalán szerdán azt írta, hogy vég nélküli invázió zajlik. Meloni hajóblokád felállítását szorgalmazta Líbia partjainál az innen útra kelő migránshajók feltartóztatására. A pártelnök az illegális bevándorlók azonnali kiutasítására szólította fel a kormányt, hozzátéve, hogy az Olaszországban élő és dolgozó bevándorlók közül is csak az kapjon állampolgárságot, aki “bizonyítja, hogy beilleszkedett, osztja az olasz kultúrát, és tiszteletben tartja az olasz törvényeket”.

A szicíliai Pozzallo kikötőjébe legutóbb érkezett, több mint 600 fős csoportban egy, a tengeri átkelés alatt született csecsemő nem élte túl az utat.

MTI

The post Renzi: tarthatatlanná vált az Olaszországba érkező migránsok áradata appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »