Renzi szerint „bűnbakká vált” Európa

Renzi szerint „bűnbakká vált” Európa

Nagy-Britannia kilépése az Európai Unióból nem fog az Európai Közösség összeomlásához vezetni – szögezte le hétfőn Matteo Renzi olasz miniszterelnök, az Angela Merkel német kancellárral és Francois Hollande francia elnökkel folytatott csúcstalálkozót követően a Garibaldi repülőgép-anyahajó fedélzetén tartott közös sajtótájékoztatón.

Brüsszel „új fejezetet kíván nyitni” azzal, hogy a jövőben a közös biztonság- és védelempolitikára, valamint a gazdasági növekedésre kíván összpontosítani – közölte Renzi. Hozzátette: a szélsőséges iszlamista erőszakkal szembesülő Európa számára „abszolút prioritás” a hírszerzés információinak megosztása és a biztonság fokozása.

„Úgy véljük, hogy Európa nem a probléma, hanem a megoldás. A populisták szerint kétség kívül minden bajért az Európai Unió okolható. Európa, illetve az EU azonban a legnagyobb lehetőség, amely a jövő generációk előtt áll. Nem bizonytalaníthatjuk el őket a brexit miatt” – jelentette ki.

„Könnyű vitát szítani és sajnálkozni, kifogásokat és bűnbakot keresni. Mára Európa ideális bűnbakká vált. Ha gond van, akkor az Európa bűne” – fogalmazott az említett vádakra utalva, és leszögezte, hogy „Európa a béke, a szabadság és a virágzás”.

Francois Hollande francia elnök, Matteo Renzi olasz miniszterelnök és Angela Merkel német kancellár sajtóértekezletre érkezik a Ventotene szigetének partjai előtt horgonyzó Garibaldi olasz hadihajó fedélzetére Fotó: Cesare Abbate / MTI / EPA

Közös európai védelem

Hollande azt hangsúlyozta, hogy Európa jövője csak akkor lehet az „egység és kohézió”, ha az európai és nemzeti vezetők megküzdenek a „nacionalista tendenciákkal”, a széthúzással, az önzéssel és a befelé fordulással. Felszólította „az európaiakat és vezetőiket”, hogy határolódjanak el a brit kilépési szavazás nyomán kialakult nacionalista irányzattól.

Hollande azt is hangsúlyozta, hogy most, a terrortámadások sorozata után minden korábbinál nagyobb szükség van a közös európai védelemre. A szíriai helyzetre kitérve kijelentette, hogy „a nemzetközi közösség megszégyenül”, ha nem tesz semmit a humanitárius válság feltartóztatására Aleppónál.

Együttműködés Törökországgal

Merkel szintén rámutatott, hogy több európai együttműködés kell az „óriási kihívások előtt álló” EU belső és külső biztonságáért, a menekültválság kezeléséért, és ennek érdekében lényeges a Törökországgal kötött megállapodás. „A törökök segítsége nélkül az EU nem tud győzni az embercsempészek elleni harcban” – jelentette ki. Az együttműködés Törökországgal szerinte jó, de elismerte, hogy még sokat kell tenni a migránsválság megoldásáért.

Az olasz partvédelem egyedül nem képes ellenőrzés alatt tartani a tengeri határokat – tette hozzá. Az unió előtt álló egyik kihívással, a munkahelyek és a növekedés kérdésével a munkavacsora során foglalkoznak – közölte.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »