Renzi: az olaszok nem a kormányról szavaztak

Elismerte az olasz kormánykoalíciót irányító balközép Demokrata Párt (PD) vereségét az önkormányzati választások második fordulóján Matteo Renzi miniszterelnök,  a párt főtitkára hétfőn hangsúlyozva, hogy szerinte a választók a PD-ről és nem a kormányról mondtak véleményt.

Matteo Renzi “egyértelműnek és vitathatatlannak” nevezte az ellenzéki 5 Csillag Mozgalomnak (M5S) az önkormányzati választások vasárnapi második fordulóján aratott győzelmét.

A miniszterelnök az eredményeket kommentálva kijelentette, hogy ahol az M5S jelöltjei indultak,  ott kivétel nélkül ők szerezték meg a polgármesteri széket. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az önkormányzati választások eredményeit nem szabad “alábecsülni és felnagyítani sem, hanem bölcsen és józan ésszel kell elemezni a helyzetet”. Matteo Renzi úgy fogalmazott, az olaszok nem a kormánnyal szemben szavaztak, hanem az M5S által képviselt “új arcokra”, akiktől változást remélnek.

Hozzátette: változást várnak a PD politikájától is, és nem a kormányt akarják leváltani.  

A kormányfő kijelentette, hogy az igazi kihívás az októberben esedékes alkotmányos reform eredménye lesz.

A PD pártvezetősége ezzel egyidőben péntekre  ülést hívott össze és a tervek szerint októberig pártkongresszust is tartanak.

Beppe Grillo az M5S alapítója honlapján azt írta: a mozgalom “lehetetlennek tartott missziója sikerült, készen állunk Olaszország kormányzására”. Beppe Grillo arra utalt, hogy az olasz főváros főpolgármesteri székének megszerzésével az M5S készen áll a 2018-as parlamenti választások megnyerésére és a kormányalakításra is.

A kétfordulós önkormányzati választásokon az M5S jelöltje többek között Rómában és Torinó városában is megelőzte a PD politikusait. A civil mozgalomból lett párt a 14 római kerületi önkormányzatból is 12-ben többséget szerzett. A kormánypárthoz közeli  La Repubblica olasz napilap szerint “minden elképzelhető mértéket” felülmúlt az M5S választási sikere.

A PD csak ott tudott nyerni, ahol nem pártpolitikust indított, például Milánóban, ahol Giuseppe Salát, a milánói világkiállítás volt kormánybiztosát választották polgármesternek a balközép színeiben.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »