Renzi: a népszavazás a reformokról szól, nem rólam

A vasárnap esedékes alkotmányos népszavazás “nem rólam szól”, és ha az olaszok nemmel szavaznak, a reformokat utasítják el – jelentette ki Matteo Renzi olasz miniszterelnök csütörtökön, a SkyTg24 olasz hírtelevíziónak adott interjúban.

“A népszavazás a reformokról szól. Ha ezekre az olaszok nemet mondanak, egy vissza nem térő lehetőséget utasítanak el. A reformok vonata legközelebb húsz év múlva tér vissza Itáliába” – mondta az olasz kormányfő. Hozzátette: Olaszországban nincs veszélyben a demokrácia, a referendum az országot bénító bürokráciát akarja felszámolni.

Megjegyezte, hogy ha a népszavazás megbukik, ennek negatív hatása már hétfőn reggel érezhető lesz.

Renzi arra kérte a választókat, hogy akkor is igennel voksoljanak, ha nem érzik tökéletesnek a – lényegében a római parlament létszámát és fenntartási költségeit csökkentő – reformokat. Elismerte, hogy az alkotmányos reformcsomag nem tökéletes, de szerinte ez az egyetlen út az előrelépéshez, vagy minden úgy marad Olaszországban, mint eddig. Elmondta, hogy a jelenlegi, mintegy ezerfős, kétkamarás római parlament “a történelem legnépesebb és legköltségesebb törvényhozása”, ezért akarják csökkenteni a létszámát.

Matteo Renzi egyedül arra nem válaszolt, hogy mit tesz a referendum kudarca esetén. Tagadta, hogy a kormány a népszavazás miatt emelte fel decembertől a közalkalmazottak bérét átlag havi bruttó 85 euróval.

A miniszterelnök pénteken zárja országjáró kampányát, először a szicíliai Palermóban, majd este Firenzében. A kampány utolsó napjaiban nem nyilatkozó Beppe Grillo, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) vezére Torinóban tartja az ellenzéki párt utolsó utcai demonstrációját,

Silvio Berlusconi, a Hajrá Olaszország (FI) ellenzéki párt vezetője saját televíziójában úgy nyilatkozott, hogy a népszavazás sikerével veszélybe kerül a demokrácia, és “a legjobb lesz elhagyni Itáliát”. Korábbi bejelentése szerint azonban egy esetleges új kormány alakításakor kész tárgyalni Matteo Renzivel.

A nemmel szavazást és Matteo Renzi távozását sürgető Matteo Salvini, az Északi Liga vezére egy milánói kórház előtt zárja a népszavazás elleni kampányt, hogy emlékeztessen az elmaradt egészségügyi reformokra.

Jelentősnek számít Romano Prodi bejelentése, miszerint vasárnap igennel szavaz az ország érdekében. A volt olasz kormányfő, az olasz balközép egyik jelképének is tekinthető politikus kijelentette, hogy nem ért ugyan egyet a reformokkal, de hazája működőképességének fenntartása érdekében igennel voksol. Prodi állásfoglalása a Matteo Renzi vezette balközép kormányerő, a Demokrata Párt (PD) baloldali szárnyának szól, amely Matteo Renzivel szemben a nemmel szavazást szorgalmazza.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »