Rengeteg tojás van raktáron Ukrajnában

A tojás árának a gyors emelkedése jelenleg megállt, mivel a raktárakon már felesleg van ebből az élelmiszerből, s csökkent a kereslet is rá – közölte Olekszij Dorosenko, az ukrán kereskedelmi hálózatok szállítói szövetségének elnöke a Golos.ua hírügynökségnek adott interjújában.

Az Ukrán Állami Statisztikai Hivatal adatai alapján a tojás ára 10 nap alatt átlagosan 4 százalékkal csökkent az országban. A valóságban azonban drágult, ezt mindenki tudja – jegyezte meg a szakértő.

„A Statisztikai Hivatal adatai szerint 10 darab első, vagy másod osztályú tojás ára az országban átlagosan 21-37 hrivnya körül mozog. Megnéztük a tojás árát a nagyobb kereskedelmi hálózatokba Az Auchan-ban egy tucat tojás minimális ára 30 hrivnya, a Sziljpo-ban 27-28 hrivnya, egyéb kereskedelmi hálózatokban pedig 26 hrivnya.  Igaz, a piacon a házi tojás darabjáért 4 hrivnyát is elkérnek. A termelők valószínűleg azt hiszik, hogy egy mesés világban élünk.” – magyarázza Dorosenko.

A tojás árának gyors ütemű növekedése jelenleg stagnál, mivel a raktárak telítve vannak a termékkel, a kereslet irántuk viszont jelentősen lecsökkent.

Dorosenko szavai alapján, ha továbbra is minden így folytatódik, akkor ezeket a tényezőket figyelembe véve a közeljövőben a tojás árának csökkennie kellene.

Az árcsökkenés okaiként Dorosenko azt a tényezőt említi, hogy az eladási ár már nem növekszik, tehát a folyamat stabilizálódott.  Amellett még az is közrejátszik, hogy jelenleg a kínálat meghaladja a keresletet, és ez azt jelenti, hogy a termék meg is romolhat.

„Ha nem lesz megfelelő kereslet a tojás iránt, akkor a termelőnek vagy ki kell dobnia a terméket, vagy le kell engednie az árakat.  Ha viszont valaki elkezdi csökkenteni az árakat, akkor majd mindenki elkezdi az áron aluli értékesítést, tehát az árcsökkenés jelentős lesz.” – összegezte a szakértő.

Rovatok: GazdaságTelepülés: UkrajnaCímkék: tojás, élelmiszer, árcsökkenés, ukrajnai hírek, gazdaságForrás: Kárpátinfo.net


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »