Rengeteg gyereket ölt meg az Iszlám Állam Bagdadban

A Karrada nevű városrész bevásárló negyedében történt robbantás után az Iszlám Állam egy online nyilatkozatban vállalta magára a merényletet. A detonáció nem sokkal éjfél előtt következett be, a pokolgépet egy hűtőautóba rejtették el.

A robbanás után lángba borult a főutca, több épület leégett, a tüzet még vasárnap reggel is oltották. Haider al-Abádi miniszterelnök a helyszínre látogatott, hol dühös tömeg fogadta. Az emberek a BBC beszámolója szerint üldözőbe vették a miniszterelnöki konvojt, téglákkal, kövekkel dobálva meg az autókat.

Az Iszlám Állam jelenleg még mindig nagy területet tart fennhatósága alatt az ország ritkán lakott északi és nyugati régióiban, beleértve Irak második legnagyobb városát, Moszult is. A Bagdadot célzó robbantásos merényletek az után szaporodtak meg, hogy a terrorszervezettől visszafoglalták Falludzsát, ami az IS főhadiszállása volt Irakban.

Az áldozatok közt sok a gyerek, mivel a Ramadán miatt, az egész napos böjt után a családok közös étkezésre gyűltek össze a vendéglátóhelyen. A böjt idején napkeltétől napnyugtáig tilos enni és inni, ezért sokan inkább napközben pihennek, majd éjszakába nyúlóan dolgoznak és szerveznek programokat. A hagyományos családi közös étkezés fontos része a szent hónapnak, de ezt már sokan nem az otthonaikban, hanem éttermekben töltik el.

A támadás után néhány órával hackerek feltörték a belügyminisztérium honlapját és meggyilkolt gyerekek képeit helyezték el rajta, illetve felkerült egy hamis bombadetektorról is, amit a bagdadi ellenőrzőpontokon helyeztek el. A működésképtelen eszköz nem téveszti meg a dzsihádistákat, akik simán bejutnak a városban és – a tegnap esti áldozatokat nem számolva – csak idén több mint 377 embert öltek meg a város különböző pontjain végrehajtott robbantásos merényletek során.

Szerző: VG Online


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »