Rendszeres az erőszak, lakat kerül a menekülttáborra

Rendszeres az erőszak, lakat kerül a menekülttáborra

Ausztrália bezárja egyik menekülttáborát, ahol a jogvédők szerint rendszeres az erőszak. Pápua Új-Guineán 850 menekült él. Az egyik ausztrál tartomány miniszterelnöke felajánlotta, hogy hajlandó befogadni néhány családot a saját otthonába.

Az emberi jogi szervezetek által bírált ausztrál menekülttábor Manus szigetén fekszik. Ausztrália nem saját területén tartja a migránsokat, hanem Pápua Új-Guineán és Naurun bérel táborokat. Aki tengeren, csónakkal próbál Ausztráliába jutni, az automatikusan ide kerül. A táborokban leginkább gyerekes családok élnek. Az ausztrál sajtó szerint a táborokban a gyerekek ellen elkövetett szexuális erőszak is gyakori, akárcsak a lelki terror.

„Sokaknak az öngyilkosság tűnik a végső megoldásnak, és amikor azt látjuk, hogy egy 5 éves gyerek az öngyilkosságon gondolkozik, az szívszorító” – nyilatkozta a CNN-nek Eliza Seaborn, a Save the Children Australia projektvezetője.

Szerdán az ausztrál miniszterelnök beszédét zavarták meg tüntetők, akik az embertelen bánásmód beszüntetését követelték. Az ENSZ és emberi jogi szervezetek évek óta követelik a táborok bezárását. A nemzetközi nyomás miatt a pápuai tábort még idén kiürítik, de nem világos, hogy az ott fogva tartott 800 embert hol helyezik el. Egy ausztrál tartomány miniszterelnöke közölte: ő befogad néhány családot.

„Különösen azokat a családokat, amelyek semmiféle biztonsági veszélyt nem jelentenek, örömmel kellene fogadnunk Ausztráliában. Teljesen elfogadhatatlannak tartom a kisgyerekek őrizetbe vételét” – mondta Colin Barnett, Nyugat-Ausztrália tartomány vezetője.

A pápuai táborból a fogva tartottak várhatóan a még nehezebben megközelíthető naurui táborba kerülnek. Ide újságírók se léphetnek be. Bár az új-zélandi kormány hajlandó lenne a legálisan érkező menekülteket átvenni Ausztráliától, azonban erre egyelőre a canberrai vezetés nem hajlandó.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »