Rendőröket hívtak a kereskedőkre

Ingatlanpanamára gyanakszanak a szegedi Cserepes sori piac kereskedői és a vásárlók egy része is. Péntek óta ugyanis a korábbiaknál átlagosan ötven százalékkal magasabb bérleti díjakat kellene fizetniük a 92 százalékban önkormányzati tulajdonban lévő piacon. A kereskedők úgy vélik, így akarják elüldözni őket a területről, hogy eladhassák az óvatos becslések szerint is milliárdos értékű ingatlant.

Emelkedő bérleti díjak, elégedetlen vevők és kereskedők, demonstráció és aláírásgyűjtés, rendőri intézkedés, MSZP-s aktivista piacigazgató, ingatlanpanama-gyanú. A szegedi Cserepes sori piacon az elmúlt hetekben történtek összefoglalása címszavakban. A vásártér egy klasszikus bolhapiac, ahol jellemzően a szegények szerzik be a ruhát, cipőt, lakástextilt, alapvető higiéniai termékeket, de magánszemélyek is ott adják el például a gyermekeik által kinőtt ruhákat.

A piac ügyvezetője az év eleje óta Rácz Attila, aki március 3-án kelt levelében arról értesítette az ott áruló kereskedőket, hogy április elsejétől egységesítik a bérleti díjakat, mert az előző cégvezető idejében nem mindenki fizetett annyit, mint a többiek. Van, akinek a korábbi tarifa dupláját kell fizetni, másoknak pedig csak tíz százalékkal emelkedik a bérleti díjuk. Emellett mostantól kiszámlázná a piac az áfát is, amit eddig nem tett meg, így ez önmagában 27 százalékos emelkedést jelent mindenkinek. A kereskedők nagy része ráadásul visszaigényelni sem tudja a forgalmi adót, mert két kivételt leszámítva senki sem tartozik az áfakörbe.

Az árusok már demonstrációt is tartottak a piacon, illetve aláírásgyűjtésbe kezdtek. Jogi képviselőjük, Szabó Bálint csütörtökön tárgyalt a piac vezetőjével, akivel megállapodott abban, hogy a megegyezésig a kereskedőknek a korábban érvényes díjszabás szerint kell fizetniük. Szabó szerint a szerződés egyoldalú módosítása tisztességtelen piaci magatartásnak számít. A bérleti szerződéssel rendelkező, pavilonokban áruló kereskedők a megegyezés után be is fizették az esedékes díjakat a piac pénztárában. Tegnap reggel azonban a napidíjat fizető, ezért szerződéssel nem is rendelkező árusoktól az emelt díjat próbálták meg beszedni. A cégnél valószínűleg számítottak a kereskedők ellenállására, mert biztonsági őr is kísérte a díjbeszedőt. Miután az árusok nem akarták kifizetni az emelt díjat, a piac vezetése kihívta a rendőrséget. A három-négy autónyi egyenruhás igazoltatta a kereskedőket, és adataikat is elkezdték rögzíteni, Szabó Bálint szerint azonban ez is jogszerűtlen volt.

Az árusok végül úgy döntöttek: nem dolgoznak addig, amíg nem születik meg a végleges megegyezés. A zárva tartás mellett döntöttek azok is, akik már csütörtökön befizették bérleti díjaikat. Rácz Attila egyébként a Délmagyarországnak azt mondta, hogy már száznál több kereskedővel írta alá a bérleti szerződést a megemelt díjról. Szabó Bálint lapunk kérdésére ugyanakkor közölte, hogy a piacon összesen 208 bérlő van, akik közül 170-en őt kérték fel képviselőnek: ők biztosan nem írták alá az új szerződést.

Rácz saját bevallása szerint is MSZP-s aktivista, 2002 óta a párt tagja, korábban dolgozott az önkormányzati tárcánál és a kancellárián.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 04. 02.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »