Rendőröket gyilkoltak meg Almatiban

Legalább három rendőrt és egy civilt gyilkoltak meg felfegyverzett támadók hétfőn a kazahsztáni fővárosban, Almatiban – közölték a helyi hatóságok.

A tettesek, akikről egyelőre nem tudni pontosan, hogy hányan voltak, megtámadták a főváros egyik kerületének belügyi részlegét, három rendőrt agyonlőttek, és fegyvert zsákmányoltak. Az Interfax orosz hírügynökség azt írta, hogy iszlám vallási szélsőségesek lehetnek az elkövetők.

A belügyminisztérium tájékoztatása szerint a biztonsági erők terroristaellenes műveletet indítottak. Egy támadót elfogtak, egy másik szökésben van. Egy támadót elfogtak, egy másik szökésben van. Ez utóbbi lelőtt egy civilt, akinek autójával elmenekült. Az elfogott támadót – egy büntetett előéletű 27 éves férfit – a hatóságok egy, az elmúlt napokban elkövetett gyilkosság miatt körözték. A fővárosban a legmagasabb szintű terrorellenes készültséget rendelték el.

A közösségi médiában szemtanúk azt írták, hogy a városban több épületet, köztük a belügyminisztériumot, a nemzetbiztonság székházát, valamint a vasúti pályaudvart körbezárták a biztonsági erők. A hatóságok elrendelték a fegyvert árusító üzletek bezárását.

Két szemtanú azt mondta a Reuters brit hírügynökségnek, hogy Almati központjában több helyen lövöldözést lehetett hallani. „Láttunk egy férfit kezében lőfegyverrel” – mondta el egy bolttulajdonos telefonon. A rendőrség több központi utcát lezárt.

Többen súlyosan megsebesültek

A Tengrinews.kz hírportál szerint hét rendőr súlyosan megsebesült, őket egy kórház intenzív osztályán kezelik. A kórházat a fegyveres erők tagjai őrzik.

Korábban olyan hírek láttak napvilágot, hogy egy „ázsiai kinézetű”, fekete ruhás, szakállas férfi tüzet nyitott a rendőrökre az egyik fővárosi negyed belügyi részlegénél. Előbb megpróbált egy autót megállítani, majd az utcán futva lövöldözni kezdett.

A lakosságot felszólították, hogy ne hagyja el lakhelyét.

Június 5-én szélsőséges fegyveresek a kazahsztáni Aktobe városában rajtaütöttek egy katonai létesítményen és két fegyverbolton. A három támadásban és az azt követő rendőrségi hajtóvadászatban 21 ember, közülük három katona halt meg és többtucatnyian megsebesültek. Kilenc dzsihadista fegyverest elfogtak. Ez volt a közép-ázsiai volt szovjetköztársaság történetének legtöbb halálos áldozatot követelő, terroristákkal vívott összecsapás-sorozata. A kazah titkosszolgálat szerint a hajtóvadászat során minden támadót elfogtak vagy megöltek.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »