Rendőrök és tüntetők csaptak össze Calais-nál

Rendőrök és tüntetők csaptak össze Calais-nál

Nagyjából 250 ember demonstrált a dzsungel néven ismert menekülttábor bezárása ellen, köztük migránsok és aktivisták is. A rendőrök könnygázzal és vízágyúval oszlatták a tömeget.

Az Egyesült Királyság nevét skandálták a tüntetők Calais-nál, miközben a rohamrendőrökkel néztek farkasszemet. Körülbelül hétezer migráns él a Csatorna-alagút francia oldalánál lévő táborban.

„Nyissák meg a brit határt, és engedjenek be minket. Franciaországban nem akarnak minket látni. Esélytelen, hogy politikai megoldással rendeződjön az itt élők helyzete, valakinek be kell fogadni minket” – nyilatkozta egy calais-i migráns.

A mintegy kétszáz bevándorlóhoz szélsőbaloldali francia tüntetők csatlakoztak, akik a rendőrökkel is összecsaptak. A kapitalizmusellenes tüntetők szerint Európában azért nem akar senki menekülteket befogadni, mert a gazdagok féltik a vagyonukat. „Manapság minden a migránsok ellen irányul. Lebontják a táborukat, de nem lesz hol élniük, tehát francia földön nem maradhatnak, közben viszont Angliába se mehetnek. Olyan emberekről van szó, akik sehol sem kellenek” – mondja egy tüntető.

Calais-ban a kilencvenes évek vége óta létezik nyomornegyed, ahol a Nagy-Britanniába átszökni próbáló migránsok élnek. Tavaly április óta ez hivatalos menekülttáborként működik, de a francia kormány idén szeptemberben döntött a dzsungel néven elhíresült tábor végleges bezárásáról. „Azt vártuk, hogy a migránsválság csillapodni fog, és lesz időnk később foglalkozni a tábor bezárásával. Ma már látjuk, hogy nem ez a helyzet. Ezért döntöttünk arról, hogy még ez év végéig bezárjuk a calais-i tábort, hogy az itt lakóknak is emberi körülményeket tudjunk biztosítani” – mondta a helyszínen a köztársasági elnök, Francois Hollande.

Franciaországban jövő áprilisban lesz államfőválasztás, és a szocialista Francois Hollande ellenfelei, a jobboldali Nicolas Sárközy és a szélsőjobboldali Marine Le Pen is a bevándorlásellenes törvények szigorításával kampányol.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »