Rendőri erőszak: az ENSZ vizsgálatot kér Magyarországtól

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága a menekültek elleni rendőri erőszakról szóló jelentések kivizsgálását kérte pénteken Magyarországtól.

A jelentések a főbiztosság genfi szóvivője ismertetése szerint arról szóltak, hogy a kivezényelt erők megvertek menedékkérőket és rendőrkutyákat uszítottak rájuk. William Spindler kitért arra a múlt hónapban elfogadott törvényre is, amely lehetővé teszi a határtól nyolc kilométeres távolságon belül elfogott illegális bevándorlók kitoloncolását a kerítés másik oldalára.

„Ezek a korlátozások ellentétben állnak az Európai Unió jogrendszerével és a nemzetközi joggal, és a visszaélésekről szóló jelentéseket ki kell vizsgálni” – mondta szóvivő egy sajtótájékoztatón.

„A jelentésekben szerepel kutyaharapás, paprikaspray használata és ütlegelés. A főbiztosság arra kérte a magyar hatóságokat, hogy vizsgálják ki ezeket a jelentéseket” – mondta az általa „következetesnek” minősített beszámolókról. Spindler szerint a 8 kilométeres sávból 664 ember toloncoltak ki a kerítés túloldalára.

Mint mondta, a határ szerb oldalán több mint 1400 ember torlódott fel, főleg nők és gyerekek. A magyar kormány szerinte 10 ezer rendőrrel és katonával erősítette meg a határ védelmét, amelyhez drónokat és helikoptereket is bevet megfigyelés céljából.

„Ezekből a sorozatos intézkedésekből kiindulva úgy véljük, hogy Magyarországon romlik (gyengül) a menekültek és menedékkérők védelme” – mondta a szóvivő.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »