Rendkívüli: nem kiáltották ki Katalónia függetlenségét

Rendkívüli: nem kiáltották ki Katalónia függetlenségét

Puigdemont ismertette a referendum eredményét, melynek értelmében Katalónia független állam szeretne lenni. Hangsúlyozta a párbeszéd fontosságát, hiszen a célt csak lépésről-lépésre tudják elérni, az erőszakra pedig nemet kell mondani. Kérte az Európai Uniót, hogy segítse a folyamatot.

A politikus emlékeztetett a referendumot megelőző és követő rendőri erőszakra. Véleménye szerint a spanyol kormány meg akarta félemlíteni a katalán polgárokat, ám így is 3 millióan vettek részt a szavazáson. A katalán elnök szerint akár félmillióan is lehettek, akik az erőszak és a megfélemlítés miatt nem vettek részt a szavazáson.

Puigdemont kiemelte: a katalánok mindig próbálták a törvényes utat járni autonómiatörekvéseik során, ám a spanyol kormány ebben nem volt partner.

Hírdetés

A bejelentést tízezrek várták Barcelonában, ahol a rendőrség kordont húzott a parlament épülete elé. Az épületet két őrség is védi: a Madridból odavezényelt rendőrök és a katalán parlament őrei is.

A beszéd 6 órakor kezdődött volna, ám egy órával elhalasztották. Az Euronews értesülései szerint az egy órás csúszást maga az elnök kérte, hogy tárgyalásokat folytasson a katalán pártokkal.

Korábbi elemzésünket itt olvashatja.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »