Rekordfogások a Beregi-tavon

Pontyok évada

A tapasztalt horgászok körében dívik a mondás: amikor már hullik a gesztenye, akkor kezdi a gyűjtést a ponty. Ami egyszerű halandók nyelvére lefordítva annyit jelent, hogy ekkor indul el a halaknál az intenzív táplálkozási folyamat, hogy a téli zord időszakot könnyen átvészeljék.

A hal étvágyának valószínűleg semmi köze a gesztenyehulláshoz, ám az biztos, hogy biológiai órája ilyenkor jelez: ideje nagyobb sebességfokozatra kapcsolni.

– Ezt támasztják alá a Beregi-tó Üdülőövezetben horogra akadt méretes példányok – tájékoztat Máté Árpád, az üdülőövezet igazgatója. – A napokban megdőlt az idei tórekord: Projavko Mihail horgász kora hajnalban egy 14 kg 20 dkg  súlyú pontyot emelt ki hosszú fárasztás után. Pár órával azelőtt a makkosjánosi Demjén Csabának volt egy nagyszerű kapássorozata: összesen 27, 4 kg halat fogott. A négy zsákmány közül a legnagyobb 9,2 kg-ot nyomott, a legkisebb pedig 4,8 kg-ot. Rá egy hétre földije, Popovics Bertalan 13,17 kg-os pontyot emelhetett ki szákjával.

Ugyanaznap délután a szolyvai Csumacsenko Dmitrijnek sikerült egy 13,70 kg-os pontyot kifognia. Sporthorgászaink természetesen valamennyi anyahalat – a mérést és a fotózkodást követően – visszaengedték a vízbe.

Hogy mire kapnak a pontyok? Leginkább kukoricára, állítják a horgászok, persze van, aki a saját készítésű bojlira esküszik, mondja az igazgató.  Mindenesetre az elkövetkező hetekben mindenkinek alkalma lesz kipróbálni a saját receptjét, hisz a pontyok évada előreláthatólag még egy jó hónapig tart.

-csele-

Kárpátinfo hetilap évfolyama: Kárpátinfo hetilap 20. évf. 35. számRovat: SzínesTelepülés: Ukrajna›Kárpátalja›Beregszászi járás›NagyberegCímkék: Beregi-tóKárpátaljaNagybereghorgászatszínesérdekességForrás: Kárpátinfo hetilap


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »