Rekordáron adták el minden idők hatodik legnagyobb csiszolatlan gyémántját

Rekordáron adták el minden idők hatodik legnagyobb csiszolatlan gyémántját

A drágakő-minőségű gyémántok esetében rekordot jelentő 63 millió dollárért (55,2 millió euró) adta el minden idők hatodik legnagyobb ilyen típusú, 812,77 karátos gyémántját a kanadai Lucara Diamond Corporation.

 

A 812,77 karátos Constellation (Csillagkép) nevű csiszolatlan gyémántot valamivel több mint 77 ezer dolláros (67,5 ezer euró) karátonkénti áron vásárolta meg a dubaji székhelyű Nemesis International gyémántkereskedő cég. Az IIa típusú darab sikeres eladása jó előjel a vancouveri székhelyű Lucara Diamond Corporation 1109 karátos Lesedi La Rona gyémántjának júniusi aukciójához.

 

Mindkét követ tavaly novemberben találták a Lucara botswanai bányájában. A Lesedi La Rona – a botswanai setswana nyelven ez annyit tesz: “a mi fényünk” – minden idők második legnagyobb drágakő-minőségű gyémántja. A szabálytalan alakú kő mérete 65 milliméterszer 56 milliméterszer 40 milliméter.

 

A Lesedi La Rona kő. Forrás: proactiveinvestors.com

 

A gyémánt nagy érdeklődés övezte árverését június 29-én rendezi meg Londonban a Sotheby’s. Az aukciósház a múlt héten több mint hetvenmillió dollárra becsülte a Lesedi La Rona leütési árát, a Constellation sikerén felbuzdulva azonban most 86 millió dollárra módosította becslését.

 

A legnagyobb drágakő-minőségű, 3106 karátos gyémántot 1905-ben találták egy dél-afrikai bányában. A Cullinan-gyémántot feldarabolták és több drágakövet csiszoltak belőle, a két legnagyobb darab a brit koronaékszereket díszíti.

 

MTI

Nyitókép: lucaradiamond.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »