Rejtőzködő spanyolnátha

(…)  Ma Magyarországon nem a baloldal küzd a jobboldallal, netán a liberálisok a konzervatívokkal. E négy irányzat mindegyike legitim része a demokratikus közéletnek. Ma a demokraták állnak szembe a demokrácia ellenségeivel. Az orbáni rendszer ugyanis se nem jobboldali, se nem konzervatív, hanem szélsőjobboldali.

A magyar demokraták nagy része számára a valóság ma még láthatatlan. Minden idegszálukkal tiltakoznak az ellen, amit látnak. Holott az orruk előtt –tanulva a nyílt fasizmus és nyilasság 1945-ös vereségéből – a demokrácia álarcában a fasizmus rejtőzködő, alakváltozott formája valósult meg.

E politikai mutáció olyan, akárcsak a spanyolnátha az első világháború után. Akkor az influenza jelent meg addig nem tapasztalt formában, amellyel szemben hiányzott az immunitás, és ezért sok áldozatot szedett. Ma azzal kábítja magát a demokraták többsége, hogy nem tiltják be nyíltan az ellenzéket, nincs Dunába lövés, nem a zsidókat rekesztik ki. Persze: sorban mindenkit kirekesztenek, aki nem a mieinkhez tartozik. Minden önkény rejtett formában valósul meg. A párt tagjai és haszonélvezői nem nyíltan hirdetik a vezér mindenhatóságát (ahogy ez az egykori, „klasszikus” változatokban volt szokás), hanem vagy a demokrácia mély megvetése következtében, vagy gyáva haszonlesésből engedelmeskednek neki.

A rendszer ma sokat emlegetett maffia jellege csak a látszat. Az orbáni politikai osztály hitványságát jellemzi, hogy a magyar történelem hagyományai közül csak a legvacakabbat, a tömeges megvesztegethetőséget és megfélemlítést tudta felhasználni hatalmának szociológiai és gazdasági bebetonozására. Mindaddig, amíg a rendszer igazi mivoltát a demokraták nem ismerik fel, és nem e felismerés alapján szervezik meg a politikájukat akár az utcán is, addig a hatalmon levők korlátokat semmibe vevő, egyre magabiztosabb uralmát semmi se fogja fenyegetni. Addig csak a tehetetlenség elviselése marad, amiért azt lehet tenni az országgal, amit csak ennek a rendszernek az urai akarnak.

Ungváry Rudolf: A megerőszakolt ország


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »