Rejtélyes madárfigurát vésett kőbe 35 ezer évvel ezelőtt egy őskori ember

Rejtélyes madárfigurát vésett kőbe 35 ezer évvel ezelőtt egy őskori ember

Szokatlan madárfigurát vésett kovakőre egy történelem előtti modern ember 35 ezer évvel ezelőtt a franciaországi Dordogne vidékén. Régészek szerint a nagyjából 5-ször 5 centiméteres véset szemlátomást nem az örökkévalóságnak készült, hanem múlandó alkotásként, talán csak unaloműzésből. 

A különös leletet a Journal of Archaelogical Science Reports folyóirat legfrissebb számában ismertetik felfedezői, az INRAP régészeti intézet kutatói. A Bergerac közelében, a Cantalouette-völgyben talált műtárgy az aurignaci kultúrából származik, az őskőkor késői korszakából, amikor a modern ember kezdett elterjedni Nyugat-Európában.

Laurence Bourguignon, az INRAP prehisztorikus leletekkel foglalkozó régésze szerint a figura verebet, nyaktekercset, fürjet vagy talán foglyot ábrázol. Úgy tűnik, hogy a madár éppen iszik, násztáncot jár vagy elrepülni készül. “Előfordul, hogy némelyek, akiknek nem szakmájuk a régészet, a Twitter közösségi portál madáremblémáját látják benne” – mondta Bourguignon. A madárfigurás emléket egy hajdani kovakőfaragó műhely hulladéka közt találták.

Az INRAP közleménye szerint alapvetően különbözik más hasonló korú műalkotásoktól, például a Chauvet-barlangban talált tárgyaktól, mert nem azért készült, hogy tartósan megmaradjon. Az intézet szerint ez arról tanúskodik, hogy a kor művészi kifejezései nem kizárólag a társadalmi kapcsolatok és a hiedelmek megerősítését szolgálták, hanem “múlandó, sőt játékos” önkifejezések is lehettek.


Forrás:mult-kor.hu
Tovább a cikkre »