Régóta keresett spanyol erődöt találtak Dél-Karolina partjainál

Régóta keresett spanyol erődöt találtak Dél-Karolina partjainál

Egy régóta keresett spanyol erőd nyomait találták meg az Egyesült Államokban Dél-Karolina partjainál. A Beaufort megye közelében lévő Parris Islanden bukkantak rá a San Marcos erőd egykori helyére – közölte kedden a Dél-Karolinai Egyetem. A San Marcos volt az egyike annak az öt erődnek, amelyet a Santa Elena nevű korai település 21 éves történelme alatt építettek.

Chester DePratter, az egyetem régésze és Victor Thompson, a Georgiai Egyetem Régészettudományi Központjának munkatársa két éven át kutatta az 1577-es építmény helyét. Radar és más eszközök segítségével az elmúlt hónapban sikerült megállapítaniuk, hogy pontosan hol állt az erőd. Munkájuk részleteit a héten mutatják be a The Journal of Archaeology Science Reports című szaklapban.

Santa Elenát 1566-ban alapították, Florida spanyol gyarmat első fővárosa volt 1587-ig. A település nyomait már 1979-ben megtalálták, az erőd pontos helyét azonban titok övezte egészen eddig.

DePratter szerint műszereik segítségével megalkothatják a város térképét is, ami a 450 éve történt események értelmezése és a további kutatások tervezése szempontjából is fontos. Áprilisban Beaufort régiójában számos programmal ünnepelték Santa Elena alapításának 450. évfordulóját, többek közt megnyílt a Santa Elena Történelmi Központ is.


Forrás:mult-kor.hu
Tovább a cikkre »