Régiónk legnagyobb hátránya a szakképzett munkaerő elvándorlása Nyugat-Európába

Kelet-Közép-Európa országai növekvő gazdasági nyomásnak vannak kiéve, amelyek veszélyeztetik az utóbbi évtizedekben elért politikai eredményeket – jelentette ki Paul Thomsen, az IMF egyik vezető képviselője egy dubrovníki konferencián.

 

Thomsen az IMF európai részlegének vezetője. Véleménye szerint a közép-kelet-európai régió gazdasági növekedésének potenciálja az elmúlt 10 évben csökkent, a szakképzett munkaerő elvándorlása pedig gyorsul.

 

Kiemelte, hogy egyes országok az EU-ban kétségbe vonják az uniós integráció előnyeit is.

 

Európa fejlődését ráadásul az utóbbi egy évtizedben gazdasági és pénzügyi válságok tarkították, amelyek visszavetették az később csatlakozott országok felzárkózását az Unió ún. magjához. Ez Közép-Kelet-Európában politikai szinten vetett fel kérdéseket a korábbi fájdalmas gazdasági és politikai reformok szükségszerűségét illetően.

 

Thomsen szerint ezek a jelenségek arra figyelmeztetik azokat, akik szerint az megtett „előrelépések” visszavonhatatlanok és megállíthatatlanok, hogy minden előrelépéskor ugyanolyan erejű ellenszél is megjelenik.

 

Thomsen szerint régiónk legnagyobb hátránya a szakképzett munkaerő elvándorlása Nyugat-Európába. Az ő becslése szerint Közép-Kelet-Európából az elmúlt évtizedekben mintegy 20 millió ember (a lakosság cca. 6 százaléka) vándorolt ki.

 

Felmérésekre hivatkozva úgy fogalmazott, hogy a magyar vállalatok fele és a lengyel cégek negyede küzd munkaerőhiánnyal, ami visszafogja a beruházásokat és a gyártás bővítését.

 

Teraz.sk

Nyitókép: ecfr.eu


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »