Régi gépek parádéja Alsócsernátonban

Régi gépek parádéja Alsócsernátonban

Régi traktorokat, cséplőgépeket csodálhattak meg működés közben mindazok, akik a hétvégén kilátogattak a csernátoni Haszmann Pál Múzeumhoz. A becslések szerint a Csernátoni Burrogtató idén mintegy félezer vendéget vonzott.

14324330_10208922133242508_1457259782026958955_o_b

Immár negyedik alkalommal szervezte meg a Haszmann Pál Múzeum munkaközössége a Csernátoni Burrogtató című, régi gépeket bemutató rendezvényt szombaton. A programsorozat a régi traktorok tiszteletkörével kezdődött. A traktorok a „lakóhelyükül” szolgáló a múzeumból gördültek ki, és a faluközpontig parádéztak, a helyiek és a máshonnan érkezett érdeklődők nagy örömére.

A rendezvénynek egyébként évről évre ez a „traktorfutam” a leglátványosabb és a legtöbb érdeklődőt vonzó eseménye, a közönség tagjai korosztálytól és nemtől függetlenül csodálattal adóznak a még mindig működőképes „ócskavasak”, az „ántivilágbéli” gépek előtt.

Dimény-Haszmann Orsolya a múzeum udvarán tartott nyitóbeszédében elmondta, a múzeumalapító családban régóta él a vágy, hogy a gépeket ne csak kiállítási tárgyként, de működés közben is bemutassák az érdeklődőknek. Húsz évvel ezelőtt mutattak be először működés közben néhány veterán haszongépet, a rendezvény elnevezését pedig a néhai Sylvester Lajos akkori, Burrogtattak Csernátonban című sajtóbeszámolója ihlette. 2013 óta egyre több régi gép „kel új életre” a múzeumban a mezőkövesdi Hajdu Ráfis János Mezőgazdasági Gépmúzeum munkatársai, illetve a gyöngyösi Lévay Sándor gyűjtő és barátai munkájának köszönhetően.

Az idei rendezvényen a szervezők egy veterán cséplőgépet is bemutattak, úgy, ahogyan az a múlt század közepén is zajlott. Talán maga a látvány is muzeálisnak mondható, abban az értelemben, hogy az ifjabb generáció már csak elbeszélésből, az egykori cséplési balesetekről megemlékező történetek alapján tudta elképzelni, hogyan zajlott, milyen nehéz volt annak idején a liszt, korpa és egyéb örlemény elkészítése. Az élmény tehát mindenképpen garantált volt a résztvevők számára.

Az idei rendezényen a múzeumi állomány állómotorjai voltak a főszereplők. A gépek életrekeltésével foglalkozó Lévay Sándor úgy tudja, hogy az egyik ilyen stabilmotorból, a százhúsz éves Otto-féléből összesen három létezik még. A csernátoni olyan állapotban van – jóllehet egy korábbi hegesztés látszik rajta –, hogy egy kisebb műhelyt, s annak minden eszközét megbízhatóan tudná üzemeltetni napjainkban is.

Természetesen a burrogtató kísérőprogramokban is bővelkedett, nem maradhatott el a gyermekeknek szánt kézműves műhely, a sajt- és borkóstoló, a kézdivásárhelyi Bod Péter Tanítóképző diákjainak néptáncbemutatója, valamint a szalonzene-előadás, amellyel Lőfi Gellért szórakoztatta az érdeklődőket. A múzeum munkatársainak becslése szerint idén közel félezer látogató nézte meg a régi gépek parádéját.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »