Rég ki kellett volna toloncolni az ansbachi robantót

Rég ki kellett volna toloncolni az ansbachi robantót

Merénylet volt egy bajor kisvárosban vasárnap éjjel. Tizenkét ember sérült meg, az egyetlen áldozat az elkövető volt, akinek a hátizsákja tele volt robbanószerrel. A szövetségi belügy szerint a szír támadót régen ki kellett volna toloncolni az országból, mert elutasították a menedékkérelmét, de nem tudni, hogy ez miért nem történt meg. Utoljára két héttel a merénylet előtt figyelmeztették erre.

A rendőrség különleges alakulatai fésülték át az utcákat Ansbachban. A bajor kisvárosban szabadtéri zenei fesztivált tartottak. A merénylő ide próbált meg először bejutni, de nem volt jegye, és a biztonságiak elküldték. Ezután a bejárat közelében, egy szórakozóhely előtt robbantotta fel magát. Halálos áldozatot nem követelt a támadás, de többen megsérültek. Több mint kétezer látogatót tereltek ki a fesztiválról.

„Ansbach annyira kicsi, hogy történhetett itt ilyesmi? Semmi sincs itt. Jövő héten a nürnbergi Bardentreffenre akartam menni, de most azt hiszem, hogy nem fogok, mert a tegnap nagyon rossz volt” – nyilatkozta egy helyi lakos, Isabella Fischer.

A merénylő hátizsákja tele volt robbanószerrel, és a célja minél több ember meggyilkolása volt, ezért az akcióját terrortámadásnak minősítették. „A robbantó mobiltelefonján egy ide kapcsolható videót találtunk, amelyen a férfi arabul fenyeget a támadással, ennek első fordítását most kaptuk meg a tolmácstól. E szerint Allah nevére esküszik, és hűséget vall az egyik jól ismert Iszlám Állam-vezetőnek Abu Bakr al-Bagdadinak, emellett pedig bosszút esküszik a németek ellen, mert az iszlám útjában állnak, és büntetést ígér a muszlimok meggyilkolásáért” – közölte Joachim Herrmann bajor belügyminiszter.

A férfi szír állampolgár volt, egy menekültszállón lakott. „Jelenleg azt tudjuk, hogy az elkövető két éve menedékkérőként érkezett az országba. Tavaly elutasították a kérelmét, de kitoloncolni nem lehetett, hiszen Szíriából származott, ahol jelenleg is háború van, ezért kapott átmeneti tartózkodási engedélyt” – mondta a nyomozás vezetője, Hermann Lennert.

A német szövetségi belügy szerint a férfinak már régen Bulgáriában kellett volna lennie. „Az igaz, hogy a szíriaiakat nem lehet Szíriába hazatoloncolni jelenleg, de ez nem jelenti azt, hogy a szíriaiakat általában nem lehet kitelepíteni. Az ansbachi ember olyan szíriai volt, akit át kellett volna telepíteni, mégpedig Bulgáriába” – jelentette ki Tobias Plate, a szövetségi belügyi minisztérium szóvivője.

Németországban egy hét alatt négy támadás volt. A Hír TV-nek nyilatkozó biztonságpolitikai szakértő szerint külön kell választani a terrorcselekményeket és a magányos elkövetők támadásait.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »