Rég elveszettnek hitt Rembrandt-festmény került elő

Rég elveszettnek hitt Rembrandt-festmény került elő

Rembrandt van Rijn egy régen elveszettnek hitt festménye lesz a pénteken kezdődő maastrichti TEFAF (The European Fine Art Fair) képzőművészeti vásár legjelentősebb látványossága. A képet korábban 19. századi európai iskola művészének tulajdonították.

A németalföldi mester (1606-1669) nagyon fiatalon, 18-19 éves korában festhette a 21,6X17,8 centiméteres, kicsiny művét, amely az érzékszerveket ábrázoló sorozatába illeszkedik, és a szaglást ábrázolja. Az elájult beteg (Szaglás) című festményt a párizsi székhelyű Talabardon & Gautier galéria szakemberei fedezték fel múlt év szeptemberében, amikor az egyesült államokbeli New Jerseyben aukcióra bocsátották. A képet 19. századi európai iskola művészének tulajdonították, és a kikiáltási ára 800 dollár volt.

Az aukción páratlan harcot folytatott három telefonos licitáló, egymillió dollárra nyomva fel a végső árat. Rembrandt érzékszerveket – a látást, a hallást és a tapintást – ábrázoló festményeit az 1930-as években találták meg. A New Jerseyben felbukkant szaglás hiányzott a sorozatból. A francia galéria megvásárolva a festményt szakértőket kért fel a pontos azonosításra. Semmi kétség, a festmény száz százalékban Rembrandt – idézte Ernst van de Wetering Rembrandt-szakértőt a holland média. A festmény egy vérző, elalélt fiatal férfit ábrázol, akit egy férfi – valószínűleg orvos vagy borbély – és egy idősebb nő megpróbál magához téríteni egy ammóniával átitatott kendőt tartva az orrához.

A festményt csupán kiállítják, de nem fogják eladni a tíz napig tartó hollandiai képzőművészeti vásáron. A festményt már megvásárolta Thomas S. Kaplan amerikai milliárdos, szakértők szerint mintegy 3-4 millió dollárért. Az érzékszerveket ábrázoló Rembrandt-sorozatból már három van Kaplan tulajdonában. A Látás című festmény egy holland múzeumé, míg az Ízlelés sorsa ismeretlen. Holland híradások szerint a festmény megtalálásával már 341 Rembrandtnak tulajdonosított festmény létezik a világon.


Forrás:mult-kor.hu
Tovább a cikkre »