Real Hungary: eltüntették a kiállításról a társadalomkritikus művet

Real Hungary: eltüntették a kiállításról a társadalomkritikus művet

Magyarország valódi arcát mutatta meg a Real Hungary címmel megrendezett csoportos kiállítás Bécsben, Collegium Hungaricum épületében: a tárlaton a Borsos Lőrinc-művészpáros is bemutatta volna See no evil. Hear no evil. Speak no evil – című, a magyar zászló színeivel játszó triptichont, ami a fekete sáv váltakozó használatával egyszerre utal a hiányra, az elutasításra, és az arab országok trikolórjaira is

A mű címe szerepelt a szállítójegyzékben, és a műtárgylistán, érkezése tehát nem érhette váratlanul a tárlat szervezőit. Mégsem maradhatott a falon: Molnár Mária, a Collegium Hungaricum igazgatónője telefonon üzente meg, hogy el kell távolítani a nem kívánatos triptichont. A művészek eleget is tettek a kérésnek, de ragaszkodtak hozzá, hogy saját kezűleg akaszthassák le munkájukat

 A Real Hungary egyébként nem az intézet saját kiállítása, hanem az Esterházy Magánalapítvánnyal közös projekt, és az Esterházy Művészeti Díj 2009 és 2015 közötti díjazottainak munkáira épül – írja a történtekről elsőként beszámoló artPortal.

 A történtek miatt művészpáros egy ideig azon gondolkodott, hogy a tárlaton szereplő többi munkájukat is visszahívják – beleértve Bak Imre „meghívott”, triptichonnal párban kiállított művét is – de aztán megelégedtek az eset puszta dokumentálásával.

Molnár Mária igazgató később levélben válaszolt a portál üggyel kapcsolatos kérdéseire:

„A Borsos Lőrinc művészpáros képét valóban én kértem, hogy amíg meg nem érkezem, vegyék le a falról.

Hírdetés

Minden megnyíló kiállítást a házban már előző nap jóváhagyok. Azt gondolom, egy intézetvezetőnek ez a feladata.  A művészpáros a kiállítás napján, néhány órával a megnyitó előtt tette ki a képet, amit én akkor még nem is

láttam. Ha ez a mű szerepelt volna a műtárgylistában, akkor a szállítás idején, három héttel ezelőtt, ezt a képet is elszállítottuk volna.

A biztosítást megkötöttük és ezek után valóban nem tudom, hogy melyik képet is biztosítottuk, ez súlyos bizalmi kérdés. A művészpáros tegnap azt mondta nekem, hogy teljesen friss alkotást akartak hozni, ezért történt ez a késés.

Ez a tény ismételten felveti a biztosítás problémáját.  Ennek ellenére hétfő estig nyitottak voltunk a változtatásra, a művészpáros azt ígérte, hogy a megnyitó előtt egy nappal hozza a művet. De ez nem történt meg, hanem csak amegnyitó napján. Nem ismerek olyan intézményt, se kicsit, se nagyobbat, ahol ilyen megtörténhet. 

Másrészt a magyar zászló Magyarország nemzeti jelképe. Nem kifejezetten ízléses a Magyar Kulturális Intézetben politikai célra felhasználni. Éppen ezért szerettem volna előbb megtekinteni. Sajnálatosnak tartom, hogy a Real Hungary kiállítás politikai felhangot kapott. A kiállítás  elsősorban művészettörténeti kérdéseket feszeget, a magyar realista műábrázolás hagyományait eleveníti fel, a 21. század művészeti eszköztárával. Sajnálom, hogy a művekről és a kiállítás koncepciójáról és céljáról nem esik szó.”

 

 

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »