RCA: több tízmillió euróval tartoznak az autószervizeknek

RCA: több tízmillió euróval tartoznak az autószervizeknek

A rendszerváltás utáni legnehezebb időszakon mennek keresztül az autójavító műhelyek Cristian Muntean, a független autószervizek egyesületének (ASSAI) elnöke szerint. 

autoszerelo_muhely_IMG_5666_b

A szakértő a News.ro hírportálnak úgy nyilatkozott: mivel nemrég csődbe ment a korábban piacvezető Astra biztosítótársaság, egy ideje pedig a – szintén jelentős részesedéssel rendelkező – Carpatica is bajban van, egyre több szerviznek fizetik ki késve vagy csak részlegesen a javítási költségeket, a teljes szektort érintő válság miatt pedig több műhely és kénytelen volt bezárni.

Az egyesület adatai szerint Romániában mintegy 9600 autószerviz működik, ezek közül mindössze 1700 dolgozik biztosítótársaságokkal. Az ágazat országos szinten fontos munkaadó: csak azokban a műhelyekben, amelyek biztosítókkal működnek együtt, körülbelül 24 ezren dolgoznak. Cristian Muntean kifejtette: a jelenleg kötelező gépjármű-biztosítást (RCA) áruló kilenc társaság közül alig kettő fizeti ki rendszeresen a törvényes határidőn belül a javítási költségeket, további kettő „elfogadható” mértékben, 30–35 napos késéssel rója le tartozását, a többi öt pedig 120 vagy akár 180 napot is késlekedik.

„Emiatt a műhelyek felé felhalmozott adósság már több tízmillió euró. Gyakran csak bírósági ítélettel lehet elérni, hogy egy biztosítótársaság fizessen a szerviznek” – magyarázta az egyesület elnöke. Hozzátette: az egész autójavító ágazatban „nyugtalanság uralkodik” a biztosítótársaságok rossz anyagi helyzete miatt. A tavaly ősszel csődbe ment Astra egyébként az RCA-piacon körülbelül 20 százalékos részesedéssel rendelkezett.

A kötelező gépjármű-biztosítási ágazatért aggódik a brókerek többsége is, akik szerint az RCA-kötvények ára ebben az évben átlagosan 22–24 százalékkal emelkedhet. Az ügynökök ugyanakkor úgy vélik, hogy ez észszerű mértékű drágulás, szerintük ugyanis eddig a biztosítók túl olcsón kínálták az RCA-t, és ez vezetett az ágazat megingásához, illetve ahhoz, hogy most több cég is anyagi nehézségekkel küzd.

Az Asigest brókerügynökség egyik szakértője rámutatott: míg az opcionális jellegű, mindenre kiterjedő autóbiztosítás (CASCO) és az életbiztosítás terén a piac kezd visszatérni a gazdasági válság előtti szintre, az RCA-ágazatban csak most kezdenek felszínre jönni a problémák. „A növekedés mind a jogi, mind a magánszemélyek esetében látszik már. Korábban sok cég a legolcsóbb biztosítást választotta, most pedig egyre inkább a stabil, jól teljesítő biztosítókat keresik” – magyarázta Antonio Souvannasouck.

A Versenytanács eközben a hazai autóbiztosítási piacon végzett felmérése nyomán arról számolt be, hogy az Astra közel egymillió ügyfelét minden bizonnyal a legnagyobb négy–öt biztosítótársaság között „oszthatják szét”, ez pedig a hivatal szerint tovább fogja erősíteni a piacvezető cégek „uralmát”.

A Versenytanács az Astra csődbemenése nyomán kialakuló több forgatókönyvet is megvizsgált: az egyik, szerintük a legkevésbé valószínű esetben a volt kliensek egyforma mértékben oszlanak majd el a többi társaságnál. A jelentés szerint a kiegyenlített versenyhelyzet szempontjából ez lenne a legideálisabb forgatókönyv, azonban valószínűbbnek tűnik, hogy az ügyfelek az öt legnagyobb vállalkozáshoz mennek át.

„Minden bizonnyal ez fog történni, a kliensek elsődleges szempontja ugyanis az ár, a legolcsóbb kínálatot választják. Persze, amennyiben az egyik biztosítótársaság nem dolgoz ki stratégiát kifejezetten az Astra volt ügyfeleinek bevonzása érdekében” – mutatott rá a bukaresti hivatal. A jelentés szerint így az Astra fizetésképtelensége nyomán az Euroins, a Carpatica, az Omniasig, a City Insurance és az Asirom járhat jól. 

Kihallgatták az Astra tulajdonosát

Gyanúsítottként hallgatta ki hétfőn az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) Dan Adamescu üzletembert, a tavaly csődbe ment Astra biztosítótársaság tulajdonosát – közölte a Digi 24 hírtelevízió. Adamescut az Astra-ügyben hallgatták ki: a vádirat szerint az ügyben 700 millió lejes kár kapcsán nyomoznak. Nem ez az első bűnvádi eljárás, amiben az üzletember érintett: korábban első fokon négy év letöltendő börtönbüntetésre ítélték, mivel 20 ezer euró csúszópénzt adott több bírának, hogy számára kedvező döntés szülessen két csődeljárási ügyben.

Az Astra csődjét egyébként tavaly év végén mondták ki a Pénzügyi Felügyelet (ASF) javaslatára. A biztosítótársaságnál a megelőző egy évben komoly átszervezést hajtottak végre: a cégnek 2014 folyamán 425 millió lejes tőkeemelést kellett volna végrehajtania, ezt azonban nem tudta teljesíteni.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »