Razziáztak a Mossack Fonseca ügyvédi irodánál

Razziát tartott Panamában az ügyészség kedden a Mossack Fonseca ügyvédi irodánál. Indoklása szerint pénzmosásra és terrorizmus pénzelésére kerestek bizonyítékokat.

A Mossack Fonseca ügyvédi irodából szivárgott ki bő egy hete több százezer offshore céggel, dúsgazdag nemzetközi ügyféllel kapcsolatos adat. Az iroda tagadja, hogy bármiféle törvénytelenséget követett volna el, állítása szerint csakis offshore-számlák vezetésével foglalkozott, azzal nem, hogy kliensei mire használják pénzüket. 
   
A panamai ügyészség egyelőre nem rukkolt ki kutatási eredménnyel. 
   
A razzia előtt – ugyancsak kedden – egy másik nyomozócsoport is járt az irodánál hackertámadás nyomai után kutatni. Ők viszont nem meglepetésszerűen rontottak az irodába, hanem a Mossack Fonseca meghívására. Az ügyvédi iroda ugyanis – azt állítva, hogy szervereit hackertámadás érte – bűncselekmény miatt feljelentést tett.
   
A Mossack Fonseca 11,5 millió dokumentumot tartalmazó – 2,6 terabájt nagyságú – kiszivárogtatott adatbázisa több mint 214 ezer offshore céget érint. Az adatokat egy titkos forrás adta át a Süddeutsche Zeitung című német lapnak.
 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »