Rászállt az adóhivatal a pécsi Zsolnay-gyárra

Rászállt az adóhivatal a pécsi Zsolnay-gyárra

A kormány egyik udvari építőipari cége, a West Hungária Bau Zrt. megvenné a Zsolnayt. A manufaktúrától a szír többségi tulajdonos egyelőre nem hajlandó megválni. A pécsi önkormányzat jogi képviselője azt mondja: több száz milliós adóssága miatt felszámolási eljárást indíthatnak a cég ellen. A kulturális államtitkár közben megerősítette azt a sajtóhírt, hogy a következő időszakban több tíz milliárdos műemlék-felújításokat indít a kormány.

A West Hungária Bau (WHB) részt vett a Várkert Bazár felújításában, most pedig a társaság építi – egyebek mellett – az MTK-stadiont. A West Hungária Bau vásárolta ki a miniszterelnök vejét a közvilágításban utazó Elios Zrt.-ből. „Arról nincs információm, nem tudom, hogy a WHB nem tett-e esetleg Bachar úrnak is ajánlatot” – mondta Szabó Iván, Pécs jogi képviselője.

A szír többségi tulajdonos egyelőre nem hajlandó megválni a Zsolnaytól. A West Hungária Bau tulajdonosát megkérdeztük volna, hogy miért érdeklődik a Zsolnay iránt, de csak a beosztottjáig jutottunk. „Elvileg sincs itt, és azt gondolom, hogy nem szeretne ezzel kapcsolatban önökkel egyeztetni.”

A szocialisták szerint nem véletlenül cikkezett arról a kormánypárti napilap, hogy a porcelánmanufaktúra busás állami megrendelésekhez juthat. Több mint százötven felújításra szoruló műemlék épületet díszít  Zsolnay kerámia. „Valamilyen kormányközeli spekuláció folytán valamilyen kormányközeli vagy éppen fideszes politikusokhoz közeli vállalkozó szerezheti meg a nemzeti kincset” – nyilatkozta Szakács László MSZP-s országgyűlési képviselő.

A Pécsről elszármazott kulturális államtitkár megerősítette a műemlékek felújításáról szóló sajtóhírt. „Heteken belül jelentős kormánydöntésekre kerülhet sor, amelyek a szecessziós építészeti világ gyöngyszemeiből kiemelnek egy-két felújítandó objektumot. Ezek nem egy-két milliárdos, hanem több tíz milliárdos nagyságrendű építkezések kell hogy legyenek” – szögezte le Hoppál Péter.

Az első megrendelést már meg is kapta a Zsolnay. A budai Várban található Szent István-terem tele volt Zsolnayval, a Várral együtt felújítják.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »