Rasszizmusügy: lemondatnák a fellebbviteli bizottság elnökét

Rasszizmusügy: lemondatnák a fellebbviteli bizottság elnökét

A Román Kézilabda-szövetség (FRH) vezetőtanácsa hétfőre várta a fegyelmi ügyeiket másodfokon tárgyaló fellebbviteli bizottság elnökének tiszteletbeli lemondását, amiért a hírhedt rasszizmusügyben eltörölte a zilahi klubra első fokon kiszabott büntetést, és ezzel „sérült szervezetük imázsa”.

collageA testület tagjainak visszahívását is elrendelő vezetőtanács ezt a döntést azt követően hozta meg, hogy fegyelmi bizottságukhoz hasonlóan az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) is megalapozottnak tartotta a vádakat és emiatt pénzbírsággal sújtotta az érintetteket – köztük az FRH-t is.

A Prosport által megszólaltatott Florin Ichim viszont nem érzi úgy, hogy hibázott volna, ezért csak a szövetséget vezető Alexandru Deduval tandemben hajlandó benyújtani tiszteletbeli lemondását. A fellebbviteli bizottság elnöke emlékeztetett, hogy a Zilah–Nagybányai HCM női kézilabdameccsen történtekre először a vendégek játékosának, Melinda Geiger Facebook-bejegyzése hívta fel a figyelmet, amelyben hangot adott annak, hogy a házigazda szurkolók rasszista megnyilvánulásokkal sértették meg színes bőrű csapattársát, a francia válogatott Allison Pineau-t.

Erről viszont, mint ismert, a jelentések nem tesznek említést, egyedül a videofelvételek hanganyaga igazolja a minősíthetetlen magatartást. Ichim szerint – aki tartózkodott az általa vezetett bizottság döntéshozatalakor – abból alig vehető ki valami, Dedu viszont korábban jelezte: a fegyelmi bizottság „letisztíttatta” az anyagot, hogy jól hallhatóak legyenek a háttérzajok is. A fellebbviteli bizottság elnöke szerint ők a bizonyítékok alapján hoztak ítéletet, és igazságtalannak tartja, amiért az FRH ügyvezető testülete meghallgatásuk nélkül hozta meg velük szemben a szankciót.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »