Ranieri: Innen akarok visszavonulni

Ranieri: Innen akarok visszavonulni

Claudio Ranieri, az idén elképesztő szezont produkáló Leicester City kispadjáról szeretne visszavonulni az edzősködéstől. Az olasz mester továbbra sem szeretne a bajnoki címről beszélni, noha csapata öt pontos előnnyel vezeti a Premier League tabelláját.

Ranieri a Marcának adott hosszabb interjút, melyben többek között kitért legjobb játékosainak megtartásáról, illetve reagált a jövőjéről szóló pletykákra. Antonio Conte a nyári Európa-bajnokság után már biztosan feláll az olasz válogatott kispadjáról, a hírek hallatán pedig sokan Ranierire tippeltek, mint lehetséges utódjára a nemzeti tizenegynél.

– Nagyon jól megvagyok a Leicesternél, nem gondolkozok váltásban – szögezte le rögtön Ranieri. – Ez lesz az utolsó klubom. Remélem, felajánlanak majd egy hosszú, nagyjából hatéves szerződést, és visszavonulhatok innen.

Amikor csapata jövőjéről, és arról kérdezték, hogy felvehetik-e a versenyt a Real Madriddal és a Barcelonával a Bajnokok Ligájában, a 64 éves menedzser rendkívül szerényen válaszolt: „Azt sem tudom, hogy a következő meccsünket megnyerjük-e a Crystal Palace ellen. Csak abban vagyok biztos, hogy nem változtatunk a stílusunkon. A játékosaim hatalmas szívvel és még nagyobb küzdőszellemmel játszanak, ez a mi védjegyünk.”

A Leicester játéka a stabil védekezésen, és a gyors kontrajátékon alapszik. Ezt jól mutatja, hogy mérkőzéseiken átlagban 44,8 %-ban van náluk a labda, ami a bajnokság 20 csapatából mindössze a 18. helyre elég ebben a statisztikai mutatóban. De az eredmények magukért beszélnek, Ranieri szerint pedig mindig van ellenpélda a labdabirtoklásra épülő nagycsapatok játékára.

– Előzőleg nem mindegyik csapatomra volt jellemző a kontrajáték erőltetése. Tudnod kell a játékosaid erősségét, és kihozni belőlük a legtöbbet. Angliában rengeteg az ütközés és a szerelés, nagyon dinamikus a játék, nem lehet nálad a labda folyamatosan. Nincsenek meg a feltételeink, hogy szépen lassan felépítsük a támadásainkat, így marad a gyors játék. Nekünk van majdnem a legtöbb rontott passzunk a szezonban, de két-három érintésből is képesek vagyunk gólokat szerezni. Spanyolországban ez nem lenne lehetséges, ott más futballt játszanak. Náluk a terület és a labdabirtoklás mindennél fontosabb, de Diego Simeone Atletico Madridja a miénkhez hasonló játékkal is ért el nagy eredményeket – állította a szakember.

Ranieri elmondta azt is, hogy elsődleges céljukat elérték azzal, hogy jövőre is a Premier League-ben indulnak, de a bennmaradáshoz szükséges pontokat már az őszi idényben összeszedte csapat, jelenleg pedig öt ponttal vezeti a tabellát a Tottenham előtt, és nyolc meccs van hátra a szezonból. Egyre biztosabban kijelenthető, hogy a Leicester City az angol bajnokság favoritja, de a veterán olasz makacsul ragaszkodik a józansághoz.

– A következő célpontunk az európai kupaindulás kivívása, azon is belül a Bajnokok Ligája. És csak ezután gondolhatunk a bajnokság megnyerésére. Egyszerre csak egy dologra szabad koncentrálnunk. Még nem értünk el semmit. Mindenki a Premier League-címről beszél velünk kapcsolatban, de már eleve az elképesztő, hogy ilyen kiscsapatként a topcsapatok súlycsoportjában küzdhetünk a labdarúgásnak egy olyan korszakában, amikor szinte minden a pénzről szól – jelentette ki Ranieri.

A Leicester két gólgyárosa, Jamie Vardy és Riyad Mahrez neve is jól cseng már az európai játékospiacon, illetve a védekező középpályás N’Golo Kanté teljesítményét is egyöntetűen elismeri a szakma, aki a napokban kapott behívót a francia válogatott EB-re készülő keretébe. Ranieri azonban magabiztos legjobb játékosainak megtartásában.

– Úgy gondolom maradni fognak a klubnál. Mahrez és Kanté még nagyon fiatal, egyikőjük sem töltötte be a 25-öt. Mindketten fiatalok, és még hosszú út áll előttük. Vardy történetét pedig már szinte mindenki ismeri a futballvilágban, és azon kívül is – tette hozzá.

Akár megnyeri a bajnokságot a Leicester, akár nem, a Bajnokok Ligája-indulásuk szinte biztosra vehető, az olasz Corriere dello Sport friss híre szerint pedig Ranieri nem akárkivel erősítené csapatát, mint az AS Roma veterán klasszisával, Francesco Tottival.  A lassan 40 éves, óriási BL-tapasztalattal rendelkező Totti, úgy tűnik végleg kegyvesztetté vált a Románál, ahol nyáron lejáró szerződését nem akarják meghosszabbítani, és legfeljebb a klubvezetésben ajánlanának fel neki pozíciót. Egy esetleges angliai kalanddal azonban ő, és a Leicester City is sokat nyerhetne.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »