Rangos japán kitüntetést kapott a magyar rendező

Rangos japán kitüntetést kapott a magyar rendező

Pinczés István Jászai-díjas rendező az első külföldi, aki megkapta A Felkelő Nap Arany és Ezüst Sugarainak Rendje elnevezésű kitüntetést.

A Felkelő Nap Arany és Ezüst Sugarainak Rendje az egyik legnagyobb becsben tartott japán kormánykitüntetés. Évente öt japán állampolgár kaphatja meg kulturális területen elért eredményeiért. Pinczés István Jászai-díjas rendező, dramaturg, a Csokonai Színház egykori főrendezője, a Debreceni Színjátszó Stúdió megalapítója az első, aki külföldiként e kitüntetésben részesül színházrendezői és kulturális kapcsolatépítő tevékenységének elismeréséül – tájékoztatott a debreceni Csokonai Színház.

Az 1981-ben induló amatőrszínházi kapcsolat New Yorkban jött létre a Debreceni Színjátszó Stúdió és a Hirosi Koizumi vezette japán Bungeiza Gekidan között. Ez az együttműködés később hivatásos színházi kapcsolattá alakult. A több mint három évtizedes kulturális kapcsolat során mintegy 1500 japán művész érkezett Magyarországra, és közel ezer Hajdú-Bihar megyei művész mutatkozott be Tojama megyében.

A kitüntetést Koszuge Dzsunicsi, Japán magyarországi nagykövete adja át Pinczés István Jászai-díjas rendezőnek, aki a japán–magyar színházi kapcsolatokért végzett művészi eredményeinek elismeréséül korábban megkapta a Nemzetközi Színházi Intézet Ucsimura-díját, valamint a Tojama Megye Jószolgálati Kulturális Nagykövete kitüntető címet is. A Felkelő Nap Arany és Ezüst Sugarainak Rendje átadási időpontjáról később döntenek.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »