Rákóczi, Széchenyi, Deák és Kossuth maradványainak Parlamentbe viteléről akartak népszavazást tartani

Visszadobott két népszavazási kezdeményezést a Nemzeti Választási Bizottság. A referendumokat szorgalmazók azt szeretnék, hogy Kossuth, Rákóczi, Deák és Széchenyi maradványai kerüljenek az Országházba. A másik kezdeményezés arról szól, hogy a pártszövetségben kétszer parlamentbe jutott pártok harmadszorra már ne szövetkezhessenek.

Megtagadta két népszavazási kezdeményezés aláírásgyűjtő ívének hitelesítését keddi ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB).

Mindkét elutasított kérdést A Haza Nem Eladó Mozgalom Párt nyújtotta be április 18-án.

Az egyik kérdés úgy szólt: "Egyetért-e Ön azzal, hogy azok a politikai pártok, amelyek az elmúlt és a jövőbeni országgyűlési választások során egymást követő két választáson pártszövetségben mérettették, vagy mérettetik meg magukat és az elért eredmény következtében költségvetési támogatásban részesültek, vagy részesülni fognak, a soron következő választáson ne indulhassanak pártszövetségben?"

Az NVB egyhangú döntéssel többek között arra hivatkozva tagadta meg az aláírásgyűjtő ív hitelesítését, hogy a kérdésben tartott népszavazás visszaható hatályú lenne, ez pedig sérti a jogállamiság alaptörvényben rögzített követelményét. Emellett tiltott tárgykörbe is ütközik, mivel az alaptörvény szerint nem lehet a választásokra, népszavazásra vonatkozó kérdésekben országos népszavazást tartani. Emellett a kérdés nem felel meg az egyértelműség követelményének sem.

A másik kérdés úgy szólt: "Egyetért-e Ön azzal, hogy II. Rákóczi Ferenc, Széchenyi István, Deák Ferenc, Kossuth Lajos földi maradványai az Országház Felsőházi termében (Felsőházában) kerüljenek végső elhelyezésre, hogy szellemiségükkel vigyázzák a jelen és jövő politikusait?"

Az NVB ezt egyhangú döntéssel többek között arra hivatkozva utasította el, hogy II. Rákóczi Ferenc maradványainak elmozdítása az Országgyűlés hatáskörén kívül esik, hiszen a fejedelem "Szlovákiában" van eltemetve, így bármilyen, a maradványaival kapcsolatos cselekményhez a szlovák hatóság hozzájárulása kell. Emellett a kérdés – mivel négy történelmi személyiséget sorol fel – nem felel meg az egyértelműség követelményének sem.

Az NVB határozatai ellen 15 napon belül jogorvoslattal lehet élni a Kúriánál.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »