Rakétát lőtt ki Észak-Korea

Rakétát lőtt ki Észak-Korea

Két rövid hatótávolságú rakétát lőtt ki a tengerbe Észak-Korea – jelentette a dél-koreai hadsereg. A kommunista ország a korábbi ENSZ-szankciókra is így reagált, amelyeket a nemzetközi szervezet egy kísérleti nukleáris robbantás miatt rendelt el. Észak-Korea a héten atomcsapással fenyegette meg az Egyesült Államokat egy hadgyakorlat miatt.

Rakétákat lőtt ki Észak-Korea csütörtök hajnalban a Japán-tengerbe, egy nappal az amerikai–dél-koreai hadgyakorlat kezdete után. „Észak-Korea két rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát lőtt ki a tenger felé a keleti Vonszan városból helyi idő szerint hajnali 5.20-kor” – mondta a dél-koreai védelmi minisztérium szóvivője, Moon Sang-Gyun. Hozzátette: a dél-koreai hadsereg folyamatosan figyeli az északi hadsereg mozgásait.

Észak-Korea egy hete hat hasonló rakétakilövéssel reagált az újabb ENSZ-szankciókra, amelyeket egy nukleáris töltet hordozására alkalmas rakéta tesztelése után hozott meg a világszervezet biztonsági tanácsa. Phenjan ezután azt is bejelentette, hogy sikerült olyan méretűre lekicsinyítenie atombombáját, hogy fel lehessen szerelni egy rakétára. Kim Dzsongun észak-koreai vezető emellett atomtámadással is megfenyegette Szöult és Washingtont a közös hadgyakorlat miatt.

A most kilőtt rakéták hatótávolsága ezer kilométer, és könnyen elérhetik Japán egyes nagyvárosait is.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »