Rafajnaújfalu népe ünnepelt

Új kenyér és függetlenség napja

Rafajnaújfaluban évek óta augusztus 20-a környékén szerveznek falunapot. Akkortájt, amikor a magyarság államalapító Szent István királyunkra emlékezik, amikor az új kenyér ünnepét ülik meg Kárpát-medence szerte, és hát Ukrajna függetlenségének napja is ezekben a napokban van. Nos, e hármas ünnepet idén – augusztus 28-án – még egy esemény is gazdagította: a Pro Arte-Munkács Társadalmi Egyesület jóvoltából egy köztéri szoborral is gazdagodott a közösség.

A falunap megnyitóján Antal József polgármester üdvözölte a vendégeket, köztük testvértelepülésük, Recsk küldöttségét, s mindazokat, akik jelenlétükkel megtisztelték a hagyományápoló, közösségformáló rendezvényüket.

Példaértékűnek nevezte a helybéliek összefogását, tenni akarását, s ezúttal köszönetét oklevelek átadásával is kifejezte. Ezt azok a helybéliek vehették át, akik a legtöbbet tettek az idei rendezvény megvalósítása érdekében.

Köszöntő beszédében igencsak elismerő szavakkal méltatta a rafajnaújfalui fiatalok egy héttel korábbi recski szereplését Nagy Sándor, Recsk polgármestere, aki hangsúlyozta: az óhazában, és annak határain kívül rekedtek között határokat átívelő szoros kapcsolatot kell kialakítani. Bimba Ferenc, a Beregszászi Járási Közigazgatási Hivatal elnökének helyettese abbéli örömének adott hangot, hogy ez a rendezvény is az összetartozást, a békés együttélést hangsúlyozza. Köszöntötték az ünnepség résztvevőit Kovács Zoltán és Dudics István járási képviselők, majd Nagy-Kasza Dániel baptista lelkész adott hálát az új kenyérért.

A hivatalos megnyitót követően a fiatalok vették birtokukba a színpadot. Az óvodások műsorát ezúttal is a legnagyobb érdeklődéssel követte a nagyérdemű. De hatalmas tapssal jutalmazták a helybéli kultúrosok, a bégányi és a zápszonyi táncosok, a nyugdíjasok műsorát is. Meg a szépségversenyre benevezett kicsi lányok bemutatkozását.

Persze mindemellett volt itt minden, ami egy jó hangulatú falunaphoz tartozik: hatalmas bográcsban rotyogott a közkedvelt bográcsgulyás, sült a saslik, de a vadas ételek kedvelőinek is kedveztek a szervezők. A gyerekeket különböző attrakciókkal és édességekkel várták, a legkitartóbbak pedig utcabállal zárhatták a napot.

-kósa-

Kárpátinfo hetilap évfolyama: Kárpátinfo hetilap 20. évf. 35. számRovat: KultúraTelepülés: Ukrajna›Kárpátalja›Beregszászi járás›RafajnaújfaluCímkék: KárpátaljaRafajnaújfalufalunapfüggetlenség napjakultúrakárpátaljai magyarságForrás: Kárpátinfo hetilap


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »